ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

За витрати на навчання прикарпатцям з бюджету повернуть 16 мільйонів гривень

Держава поверне громадянам частину понесених витрат, якщо ті до кінця року подадуть до податкової служби декларацію про майновий стан та доходи. Кампанія декларування за 2020 рік завершується 31 грудня. Про це прикарпатцям нагадала під час брифінгу заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.
На сьогоднішній день правом на податкову знижку, каже заступник керівника обласної податкової служби, скористались уже 6,5 тисяч громадян. Загальна сума задекларованого ними до повернення податку на доходи фізичних осіб складає майже 19 мільйонів гривень, з них 16 мільйонів – на витрати за навчання. Саме цей вид витрат, каже Наталія Зікрата, найчастіше декларують прикарпатці. Від загальної кількості поданих декларацій це трохи більше 80 відсотків.
Ще 2,7 млн гривень сплаченого податку повернуть з бюджету тим мешканцям Івано-Франківщини, які торік здійснювали платежі за договорами страхування. Наразі таких налічується 1200 осіб. Також 19 громадянам держава компенсує 142 тисячі гривень за витрати на використання ними репродуктивних технологій.
Претендувати на податкову знижку, стверджує податківець, можуть усі громадяни України, які торік отримували доходи у вигляді заробітної плати та з яких був сплачений ПДФО, якщо у 2020 році вони сплачували: за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення, відсотки за іпотечним житловим кредитом, за будівництво чи придбання доступного житла, орендну плату за договорами оренди житла, або ж за переобладнання транспортного засобу. Повертає держава також частину витрат за послуги, пов’язані з усиновленням дитини та за використання допоміжних репродуктивних технологій, а також страхові платежі (внески, премії) за договорами страхування та благодійні внески неприбутковим організаціям.
Щоб скористатися своїм правом на податкову знижку, роз’яснює Наталія Зікрата, громадянам необхідно подати до податкової служби за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи, а ще копії документів, що підтверджують витрати, копію паспорта та ідентифікаційного номера, копію договору, згідно з яким здійснювалася така плата, а також реквізити банківського рахунку, на який будуть повернуті кошти.
До речі, подати декларацію можна кількома способами: особисто в Центрі обслуговування платників, надіслати поштою, однак не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації або ж скористатись Електронним кабінетом платника.
“Якщо ви маєте намір отримати податкову знижку, то варто поквапитися. Адже до 31 грудня залишилося обмаль часу. Також, слід пам’ятати: якщо до кінця цього року громадяни не скористаються своїм правом на податкову знижку за здійснені у 2020 році витрати, то таке право на наступні роки не переноситься”,- зауважила Наталія Зікрата.