ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

За останні роки кількість українців у Польщі зросла у 5 разів, - консул

Українська міграція до Польщі з 2014 року зросла у п’ять разів.

Про це повідомила в інтерв'ю Укрінформу керівник консульського відділу посольства України в Польщі Світлана Криса.

Як розповіла консул, з початку 2014 року спостерігається різке збільшення кількості громадян України, які перебувають у Польщі.

"Якщо до 2014 року їхня кількість оцінювалася приблизно в 320 тисяч, то зараз, за неофіційними даними, це півтора мільйона осіб. Якщо говорити про офіційну статистику, то, за інформацією Управління з питань іноземців Польщі, на сьогодні громадянам України видано 196 тис. дозволів на проживання. Це досить багато. Варто також звернути увагу, що 90% усіх офіційних дозволів на проживання польські органи видали саме українцям", - зазначила Світлана Криса.

На запитання, яким є соціальний портрет українського мігранта в Польщі, пані Криса відповіла: 

"Це – громадяни України, які виконують просту фізичну роботу, а саме: працюють на будівництві та ремонтних роботах, у транспортній сфері, сільському господарстві,  сфері обслуговування, на виробництві заводів і фабрик. Взагалі зараз, напевно, немає такої галузі в Польщі, де б не працювали українці. Є також невеликий відсоток громадян України, які працюють у сфері IT-технологій, у вищих навчальних закладах, у сфері медобслуговування".

Зі слів консула, зараз у Польщі перебуває більше чоловіків, аніж жінок. До 2014 року до Польщі приїжджали, в основному, жінки, які працювали у сфері опіки над старшими особами та малолітніми дітьми. Натомість зараз більше роботи є для чоловіків. Це робота водіїв, будівельників, майстрів, адже це більшою мірою чоловічі професії.