ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

З Днем народження, друже, або Що ми знаємо про українського режисера Леся Курбаса?

З Днем народження, друже, або Що ми знаємо про українського режисера Леся Курбаса?

Його ім’я відоме кожному, хто цікавиться театром. У Молодому ви точно бачили портрет Курбаса, а в театральній крамниці можна купити сувеніри з його зображенням. Чому ж ми так любимо Леся?

Режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист та перекладач, засновник шести театрів, серед яких і Молодий, — Курбас виховав цілу плеяду учнів, що стали новою мистецькою генерацією України.

Ми знаємо його як представника "розстріляного відродження", адже тоталітарна влада не могла стерпіти вільного філософа й експериментатора.

Режисера звинуватили в українському націоналізмі й розстріляли в урочищі Сандармох.


Народився Лесь Курбас у родині акторів галицького театру 25 лютого 1887 року. Навчався у Львівському та Віденському університетах. Закінчив драматичну школу при Віденській консерваторії.

Лесь Курбас знав вісім мов, але принципово не вчив російської.

У Києві Курбас організовує студію молодих акторів, з якої згодом утвориться добре відомий вам Молодий театр.

Так, саме тут, у будинку на Прорізній, 17, зародився новаторський театр, який радикально вплинув на розвиток українського сценічного мистецтва.

Лесь спирався на ідеї філософських шкіл, які він досліджував. Завдяки Курбасові на українській сцені з'являються авангардні декорації, світлові ефекти, контраст світла й тіні та жанр потоку свідомості.

Курбас говорив, що “театр має бути український за своєю суттю і європейський за своєю формою".

Погляди митця дивовижно близькі нам! Молодий театр вважає Леся Курбаса своїм натхненником і наставником. Ми захоплюємося його прогресивним баченням театру та прагнемо продовжувати справу, розпочату понад 100 років тому.