ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Рік тому Глава УГКЦ освятив у Коломиї дзвіницю Андрея Первозванного: як це було. ФОТО, ВІДЕО

Рівно рік тому, 3 серпня 2019-ого, у Коломиї відбулася подія історичного масштабу - на освячення унікальної дзвіниці з карильйоном біля церкви св. Йосафата приїхав  Глава УГКЦ Патріарх Святослав.

Дзвіниця Андрія Первозванного була збудована благодійним фондом "Покуття" з ініціативи народного депутата та засновника фонду Андрія Іванчука.

Ії зведення - це відновлення нашої історії, адже раніше тут містився римо-католицький костел Діви Марії з дзвіницею, а 1946 року дзвіницю знищила радянська влада, а в 1950-х роках у будівлі теперішньої церкви було ремісниче училище.

 

Потім тут розташувався дитячий магазин "Каштан". Завдяки зусиллям та ініціативі Андрія Іванчука та заснованого ним благодійного фонду "Покуття" зараз церква має практично первісний вигляд.

Дзвіниця вже встигла стати новою візитівкою писанкового міста. Спорудження дзвіниці, яка дуже схожа до первісної, тривало трохи більше чотирьох місяців.


Унікальності дзвіниці надає встановлений карильйон. Це музичний інструмент із 51-им дзвоном.  Їх на спеціальне замовлення вилила відома компанія в Нідерландах. 

Зустрічали приїзд Блаженнішого Святослава звуками трембіти та традиційним хлібом і сіллю. Після короткої літургії, яку Патріарх Святослав співслужив із митрополитом Івано-Франківським Володимиром Війтишиним, єпископом Коломийським Василієм Івасюком та єпископом Чернівецьким Йосафатом Мощичем, унікальна дзвіниця була посвячена.

На захід завітали тисячі людей з Коломиї, Коломийщини, Городенківщини та кількох довколишніх районів.


Звертаючись після освячення дзвіниці до коломиян, Патріарх Святослав сказав, що скучив за нашим містом. Адже, за його словами, останній раз був тут аж чотири роки тому.

Відновлення та освячення дзвіниці Патріарх назвав особливою подією. Це відновлення історичної пам’яті про нас усіх, українців, про наше місто та про роль Церкви у житті нашого народу.

Також Блаженнійший сказав, що дуже мало міст в Україні можуть похвалитися карильйоном. Дзвін, за словами глави УГКЦ, це засіб через який людина може почути голос Бога. Дзвіниця буде стояти і буде голосом правди. Нехай дзвони будять наше сумління, - сказав Патріарх.


Закінчуючи свою промову Святослав Шевчук подякував усім, хто долучився до зведення унікальної дзвіниці.

Зокрема, звернувся до Андрія Іванчука, та висловив йому подяку за те, що той піднявся до такої непростої справи та довів цю справу до вінця.

"Освячення дзвіниці закінчила процес планування та спорудження цього архітектурного об’єкту. І спостерігаючи за усмішками на обличчях і дорослих і дітей, стало зрозуміло, що все вийшло якнайкраще. Приємно, що багато років ця споруда буде прикрашати наше місто, наш покутський край. Думаю, що попереду в нас ще дуже багато добрих справ", – зазначив тоді Андрій Іванчук.