ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Яценюк виграв два суди щодо "Стіни" з Росією

Влітку колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк подав до суду на наклепників і тепер виграв два позови щодо захисту честі, гідності та ділової репутації у зв'язку з публікаціями про його нібито причетність до корупції на будівництві прикордонних споруд під назвою "Стіна" на російсько-українському кордоні. Про це повідомляє видання "Судовий репортер" з посиланням на рішення суду, пише Сьогодні.

Деснянський суд Києва і Вінницький міський суд задовольнили позови Яценюка.

23 жовтня 2019 року Деснянський райсуд Києва задовольнив позов Яценюка до громадянина Михайла Шнайдера, який влітку цього року поширив в соцмережах нібито фото "Стіни" з критикою на адресу проекту. "Фото не мало відношення до реальної" Стіні "на кордоні з РФ", – ствердив Яценюк у позові.

До публікації автор додав зображення невідомого походження, що ілюструють якісь стовпчики з натягнутим колючим дротом, а також табличку з написом "Увага! Державний кордон України! Прохід заборонено". Повідомлення також поширили сайти окремих ЗМІ. Суд визнав, що опублікована інформація є неправдивою і зобов'язав спростувати її так само, як вона була поширена.

Нагадаємо, що в грудні 2018 року Яценюк виграв у блогера суд у справі про наклеп. Шнайдера зобов'язали спростувати повідомлення про те, що "Яценюк проживає на території іноземної держави, має рахунки в іноземних банках і кошти на них, причетний до афер з держзакупівлями, газових схем і початок проекту" Стіна "з метою отримання матеріальної вигоди".

Крім того, 27 вересня 2019 року Вінницька міська суд також за позовом Яценюка визнав недостовірною інформацію, яку поширила Ірина Угрюмова, про те, що екс-прем'єр, його дружина і дочки живуть за межами України. На сторінці Facebook блогерка вибачилася за брехню проти Арсенія Яценюка і написала, що розміщена нею інформація була недостовірною і не відповідала дійсності.

"Прошу пробачення в Арсенія Петровича і його сім'ї за публікацію недостовірної інформації" , – написала Ірина Угрюмова.

"Стіна" – це оборонні споруди на кордоні з Російською Федерацією. Будівництво почалося восени 2014 року. Спочатку планували витратити на них 8 млрд грн і завершити будівництво до 2018 року. Уряд Яценюка зменшив кошторис "Стіни" вдвічі. Держприкордонслужба скаржиться на недофінансування проекту, а кінцевий термін зведення споруд перенесли на 2020 рік.

За даними Держприкордонслужби, протягом 2015 – 2019 років у Харківській, Чернігівській та Луганській областях вже облаштовані 397,2 км протитранспортних ровів, 66,5 км контрольно-слідових смуг, 295,9 км рокадних доріг, 94 км загороджувального паркану.