ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як зберігати й транспортувати ліки влітку: поради МОЗ

Висока температура може впливати на якість та ефективність ліків. Але й у холодильнику ліки зберігати не варто, якщо це не зазначено в інструкції. МОЗ розповідає, за якої температури треба зберігати ліки, чому не варто залишати препарати в машині і на які характеристики треба завжди звертати увагу. 

ЗА ЯКОЇ ТЕМПЕРАТУРИ ТРЕБА ЗБЕРІГАТИ ЛІКИ

Температури, за якої зазвичай рекомендовано більшість ліків — не вище 25 градусів за Цельсієм. Місце, де ви тримаєте ліки, також має бути сухим та без прямого потрапляння сонячних променів. 

Деякі види ліків більш чутливі до змін температури та вологості. Це передусім стосується інсулінів, гормональних препаратів, розріджувачів крові, нітрогліцерину, вакцин та сироваток. Також це можуть бути препарати, які містять глікозиди, медичні жири й олії чи мазі на жировій основі. Для них дуже важливе дотримання правильних умов зберігання, зокрема температурного режиму та вологості. 

Наприклад, інсулін (гормон, який використовують люди, що мають діабет 1-го типу) потрібно зберігати в холодильнику за температури близько 2–8 градусів за Цельсієм. Особливо це стосується ще нерозпочатих флаконів. Надмірне заморожування чи нагрівання інсуліну дуже сильно впливає на його ефективність. 

Ще один приклад — нітрогліцерин. Ці ліки зазвичай радять приймати в разі серцевого нападу, щоби сприяти розширенню судин. Таблетки нітрогліцерину дуже чутливі до світла та високих температур, тому важливо їх зберігати у темному та прохолодному місці, за температури не вище 25 градусів за Цельсієм. Недотримання цих умов може впливати на ефективність ліків, що вкрай небезпечно.

ЯК ЗБЕРІГАТИ І ТРАНСПОРТУВАТИ ЛІКИ ВЛІТКУ

Організуйте безпечне місце для домашньої аптечки — зберігайте ліки в прохолодному, темному та сухому місці. В жодному разі не залишайте їх у приміщеннях з високою вологістю — особливо у ванній кімнаті чи кухні без хорошої вентиляції. А також на підвіконні чи столі, де можливе потрапляння сонячних променів.

Завжди уважно читайте інструкцію. Ліки, які мають зберігатися у холодильнику, найбільше чутливі до високих температур.

Коли спекотно, варто слідкувати, щоби двері холодильника були щільно зачиненими, перевіряти дотримання температурного режиму, і за можливості відразу ставити ліки в холодильник, як тільки їх придбали (ті, які потребують зберігання в холодильнику).

Ніколи не зберігайте ліки в холодильнику або морозильній камері, якщо в інструкції не зазначено такий спосіб зберігання. Висока вологість та низька температура можуть сприяти псуванню та впливати на ефективність.

Не залишайте ліки в автомобілі. Беріть їх із собою, навіть якщо потрібно вийти на короткий проміжок часу. У спеку автомобіль може нагріватися до 70 градусів за Цельсієм — такої температури достатньо, щоби вони зіпсувалися. Якщо подорожуєте автомобілем на далекі відстані — не залишайте аптечку в багажнику, а беріть окремо від речей у салон.

Якщо плануєте подорож літаком, тримайте ліки в ручному вантажі. Температура місця для зберігання багажу в літаку зазвичай не контролюється, тому існує високий ризик, що ліки зіпсуються чи втратять ефективність.

Звертайте увагу на зміну консистенції, кольору, форми чи запаху ліків. Ніколи не приймайте ліки, які мають помітні зміни (до прикладу, таблетки, що тріснули, надкололися, склеїлися або стали незвично тверді чи м'які) незалежно від терміну придатності.