ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як врятуватися від укусів кліщів людям і собакам. Поради фахівців

Згідно зі статистикою Міністерства охорони здоров’я, щороку 20 тисяч українців звертаються до закладів здоров’я з укусами кліщів.

За словами лікарів, кількість цих комах щороку збільшується, причина – у змінах клімату. А страждають від них і люди, і тварини, пише “Репортер“.

То як вберегтися від кліщів?

Гумаки таки найкращі

Найчастіше кліщів можна набратися під час відпочинку на природі. Але й у місті – в парку чи біля озера – до одягу чи шкіри може пристати такий паразит.

"Кількість людей, які звертаються в поліклініку з укусами кліщів, збільшується, – розповідає Ольга Савчук, головний лікар франківської поліклініки № 5. – Зараз кліщі стають агресивнішими, тому що температура і погодні умови для них дуже комфортні, вони великі, краще розмножуються".

За словами лікарки, нині є два періоди нашестя кліщів. Перша хвиля розпочинається з половини квітня і триває до початку липня. Потім – місяць затишшя, і десь з початку серпня й до кінця жовтня триває друга хвиля – це вже потомство тих перших весняних кліщів.

"Перед походом у ліс треба обробити тіло спреєм від комах. Одяг має бути цупкий і світлий, щоб на ньому можна було побачити кліщів, – говорить Ольга Савчук. – На ноги найкраще брати резинові чоботи. Потім, уже прийшовши додому, треба перед порогом зняти весь одяг і кинути у прання. А якщо саме зараз немає такої можливості, то скласти його в пакет і щільно зав’язати. А потім прий­няти душ".

Якщо знайшли у себе кліща, лікарка рекомендує не знімати його самостійно, щоб не занести інфекцію, а піти до травмпункту. Там його забирають, дивляться під збільшеним склом, чи не залишився хоботок чи лапка на шкірі, і приписують 10 днів прийому антибіотиків. Також рекомендується через два тижні здати аналіз на хворобу Лайма. Але його роблять лише у приватних закладах, кош­тує десь від 300 грн.

Не всі кліщі небезпечні, але деякі переносять небезпечні захворювання. На території України найбільше зустрічається хвороба Лайма.

"Хвороба Лайма у нас в Україні є, вона небезпечна тим, що у 40 % людей майже не має симптомів. У інших 60 % на місці укусу може з’явитися сильне почервоніння, але й воно зникає за два тижні. Так людина не знає, що хворіє, а збудник тим часом розмножується в організмі, впливає на нер­вову систему. Через це можуть виникнути паралічі, порушення центральної нервової системи – наслідки лікувати дуже важко".

Кепка та аерозоль

Укус кліща майже безболісний, бо він виділяє анестезуючу рідину, дискомфорт виникає лише згодом. Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб, але помітним стає переважно за два-три дні, коли збільшується у розмірах, а місце укусу припухає та червоніє. У МОЗ рекомендують, як вберегтися від кліщів, навіть під час прогулянки у парку:

  • Спочатку треба подбати про одяг: на голову одягнути хустку чи кепку, на тіло – щось із довгими рукавами і, звісно, світле й однотонне.
  • Щодві години треба ретельно оглядати себе і дітей, особливо ділянки, покриті волоссям.
  • Місце для привалів на природі треба звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  • Витрушування одягу не рятує від кліщів. Тому вдома його треба одразу випрати і випрасувати. Також треба перевірити підстилки, сумки та інші речі, які брали на природу.
  • Перед прогулянкою краще скористатися спеціальними аерозолями. Варто звернути увагу, скільки триватиме їхня дія, а після її завершення скористатися повторно.
  • Якщо гуляли з домашнім улюб­ленцем, його обов’язково треба оглянути, чи немає кліщів.

Якщо кліщ все ж присмоктався, а звернутися в травмпункт немає змоги (наприклад, кількаденний похід), у МОЗ радять витягнути його самостійно. Для цього треба повільно його розхитати, схопивши обгорнутими марлевою серветкою пальцями, пінцетом чи петлею з нитки, яку треба розташувати якнайближче до тіла, і вий­няти разом із хоботком.

Собакам шкодять більше

Тварини страждають від кліщів сильніше, ніж люди: у них більше шансів підчепити паразита. Собаки, зокрема, можуть захворіти на серйозні хвороби.

"Собак кліщі можуть заразити піроплазмозом (або бабезіозом), – говорить Оксана Марухленко, ветеринарка клініки "ОлВет". – Пес стає млявий, піднімається температура до 41 градуса (можна виміряти ректально), бліднуть слизові оболонки, змінюється колір сечі – нормальна має бути солом’яно-жовтого кольору. Також собаці може заносити задню частину тіла, а ще вона відмовляється від їжі. Якщо затягнути лікування, страждають нирки, печінка, серце, тому що збудник пошкоджує еритроцити і вони заражаються одне від одних".

За словами ветеринарки, лікування піроплазмозу може бути від кількох уколів і аж до переливання крові тварині. Також у собак трапляється хвороба Лайма, але її визначити дуже важко, принайм­ні у Франківську.

 

Піроплазмозом через укус кліща може захворіти також і велика рогата худоба. Котам у наших широтах загалом кліщі не такі страшні. Хіба можуть спричинити анемію, якщо присмокчеться багато паразитів, тому до ветеринара все одно краще звернутися.

За словами ветлікарки, кількість людей, які звертаються з тим, що їхніх тварин укусили кліщі, останніми роками також зросла. Тому в теплий сезон собакам краще давати таблетки для профілактики.

"Є краплі, спреї, нашийники, але найкраще допомагають таблетки, – каже Оксана Марухленко. – У ветаптеках є різні, починають захищати на другий-третій день і захисту вистачає десь на місяць. Вони на ринку три роки, досі не давали збою. Треба пам’ятати, що тварина може зловити кліща, навіть гуляючи з господарем у місті. А про ліс чи річку – годі й казати".

Нагадаємо: Коломиянам на замітку: як врятуватися від укусів комарів. Практичні поради