ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як нині виглядає робота дільничного офіцера в Коломийському відділі поліції?

''В першу чергу, це робота з людьми, – розповідає Остап Білейчук, начальник Коломийського відділу поліції, – тому є однією з найскладніших. У зв’язку з останніми змінами у законодавстві, повноваження дільничного розширились, тим самим збільшивши навантаження. Тепер дільничний має право працювати в межах регулювання дорожнього руху, складати протоколи та притягувати до адміністративної відповідальності''.

Однією з проблем є брак кадрів у відділі поліції, оскільки на території міста, в якому проживає понад 60 тисяч населення та в Коломийському районі, в якому 83 села, працює лише 19 офіцерів. Звичайно, матеріально-технічна база покращилась. Нещодавно поліції подарували нові комп’ютери, а офіцери мають індивідуальні планшети. Робочий день кожного офіцера починається з восьмої ранку до восьмої вечора. Але деколи він може бути і довшим.

Петро Бойків, старший дільничний офіцер, капітан поліції, працює в органах з 2003-го року. За період служби мав різні випадки. Наприклад, у 2008 році чоловікові завдали легких тілесних ушкоджень, а у 2014 році підстрелили з рушниці. Незважаючи на це, пан Петро роботу не покинув.

''Потрібно бути обачними, оскільки спілкуємося з людьми, які вчинили адміністративне або кримінальне правопорушення. До кожної людини потрібно мати індивідуальний підхід, тобто обрати відповідну тактику. Інколи найскладніше спілкуватися з людьми, які перебувають у нетверезому стані'', – розповідає офіцер.

Юлія Калинюк, дільнична офіцерка, працює у поліції два роки. ''Родичі не хотіли, щоб я працювала в поліції, – розповідає дівчина, – але це була моя мрія. Дуже часто люди не розуміють, чим займається поліція. Деколи телефонують у зв’язку з відсутністю газу або води. В такому випадку ми їх скеровуємо до служби, яка цим займається. Деколи можуть подзвонити вночі або вранці, щоб просто поговорити''.

Проблеми, з якими найчастіше звертаються люди з сіл, – сімейне насильство або земельні конфлікти, а в місті – будівництво.

Першу поліцейську станцію збудували у Матеївцях. ''Співпраця у нас налагоджена. Дільничні швидко реагують, коли звертаються люди'', – каже Любов Томенчук, секретарка виконавчого комітету Матеївецької сільської ради.

Окрім цього, поліція тісно співпрацює з різними державними органами, серед яких і муніципальна інспекція Коломийської міської ради. ''В першу чергу ми співпрацюємо для подолання стихійної торгівлі, встановлення незаконних тимчасових споруд, продажу алкогольних напоїв неповнолітнім або працевлаштування. Неодноразово вислуховували і нецензурну лексику на свою адресу'', – розповідає Ярослав Грицак, головний спеціаліст, юрист відділу муніципальної інспекції Коломийської міської ради.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: На Прикарпатті запустили щомісячний "Промо-календар ОТГ", в якому можна дізнатися про всі непересічні події