ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування: найпоширеніші міфи

З 1 серпня по 7 серпня відзначають Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Часто суспільство настільки викривлено і неправдиво володіє інформацією про годування грудьми, що цей процес став болючим, важким і часто неприйнятним.

Чому так трапляється? Ймовірніше за все, через брак адекватної інформації. При чому правду мають знати не лише батьки, а й усі. Саме за такого розкладу не буде зайвих порад, думок, засудження, що з'являються переважно через банальне незнання. Людям варто розібратись у механізмі годування грудьми та навіщо це взагалі потрібно, пише БРІЗ.

Міф №1: це боляче

Ні, годувати грудьми – не боляче. За умови, якщо жінка правильно прикладає дитину та дотримується правил успішного ГВ. Для того, щоб не мати проблем із прикладанням, варто ознайомитися з інформацією перед народженням дитини, на курсах для майбутніх батьків чи у спеціалістів. Так-так, існує професія грудний консультант. Саме вони можуть допомогти жінці встановити лактацію та годувати з приємністю. Не мамолог (лікар, який займається молочними залозами) чи тим більше санітарка в пологовому будинку, а саме грудний консультант.

Основні правила успішного годування:

  • дитина має захоплювати не лише сосок, а й усю ореолу;
  • перевірте вуздечку немовлятка (у разі проблем – це легко виправити);
  • годуйте на вимогу дитини, не рідше ніж раз на 2 години;
  • спільний сон і слінг – супутники успішного грудного вигодовування, хоча й не обов’язкові умови;
  • відмовтеся від пляшок і дурників;
  • не масажуйте груди, не "загартовуйте" - це може нашкодити;
  • носіть зручну білизну для годування, спіть без бюстгальтера;
  • прикорм (вода теж) - лише після 6 місяців, за ознак готовності дитини пробувати їжу;
  • мама має отримувати максимум позитивних емоцій і відпочивати.

Міф №2: не у всіх жінок є молоко

Позитивний настрій мами необхідний для механізму вироблення молока. Щоб вироблялося грудне молоко, необхідні 2 гормони: пролактин і окситоцин. Окситоцин – гормон радості, тому жінці необхідно відчувати позитивні емоції, відпочивати та насолоджуватися материнством.

Чим частіше та довше немовля біля грудей – тим більше молока. Молоко прибуває під час прикладання, не буває "пустих грудей", "непоживного молока" тощо. Все грудне молоко – ідеальне за складом саме для вашого немовлятка. До речі, "немолочні" жінки – теж не більше, ніж міф. Адже лактацію можна викликати навіть у жінки, яка не народжувала. Лише мізерний відсоток жінок справді не можуть годувати грудьми. Більшість випадків, коли немовлят переводять на суміш – неправильне встановлення лактації, а не фізіологічна проблема. Тож, розібравшись із механізмом, ви зрозумієте: жодна гомеопатія, лактаційні чаї, народні методи не впливають на кількість чи, тим більше, якість молока.

Міф №3: при грудному вигодовуванні необхідна сувора дієта

При грудному годуванні жінці можна вживати звичайну здорову їжу. Включно з шоколадом, кавою та свіжими фруктами.

Вважається, що строга дієта мами допоможе дитині з коліками. Однак коліки – це розвиток нервової системи і до харчування не має жодного відношення. Якщо ж ідеться про гази, то це - індивідуально в кожного немовлятка. Лише окремі продукти можуть викликати в дитини дискомфорт, а може й не буде жодних. Тут просто треба мати міру і спостерігати.

Ще одна причина порад жити мамі святим духом – алергії. Алергія - теж справа індивідуальна. Тут, знову ж таки, треба спостерігати. А ще часто алергію плутають з акне новонароджених (висипка у перші місяці дитини, викликана материнськими гормонами).

Отже, годуючи жінки можуть і мають харчуватися смачно та різноманітно. Тим більше, смачна їжа сприяє позитивним емоціям. Щодо пиття. Не треба пити 3 літри узвару, як часто радить старше покоління. Жінки, які годують, мають пити, як і всі решта: з розрахунку 30 мл води на 1 кг ваги в добу. Коров’яче та козяче молоко також нічим не допоможуть, хіба викличуть дискомфорт в мами, адже важко перетравлюються. А лактаційні чаї – звичайний маркетинг.

Міф №4: грудне вигодовування псує фігуру

Кожне грудне годування – це втрати калорій. Отже, навпаки - грудне годування може допомогти позбавитися зайвої ваги після вагітності. До речі, під час грудного вигодовування можна займатися спортом. Розповіді, що через тренування зникне молоко, не зовсім правдиві. Головне мати міру і займатися у зручній білизні. Ну і, звісно ж, не починати займатися, поки повністю не відновиться організм: 6 тижнів – і можна приступати до легких вправ, 6 місяців – до звичних фізичних навантажень. Якщо, звісно, немає протипоказань.

Грудне вигодовування може зіпсувати форму грудей? Так, таке може трапитися. Але через різке і неправильне припинення ГВ. Якщо жінка поступово припиняє годувати грудьми, без допомоги ліків (це - вкрай небезпечно), груди відновляться за певний час і будуть виглядати, як до народження дитини. Головне – стежити за своєю вагою. Різкі втрата чи набір ваги значно небезпечніші для вигляду грудей.

А от відмова взагалі годувати дитину грудьми якраз може негативно вплинути на вигляд грудей. До речі, за статистикою, жінки, що годують, значно рідше страждають від раку молочних залоз.

Міф №5: годувати після року – шкідливо

Поширений міф, що годувати дитину треба лише до того часу, поки вона не почне їсти "дорослу" їжу. Або, максимум - до року. Потім молоко, начебто, некорисне та дитина може занадто прив’язатися до мами. Ця думка  - абсолютна необґрунтована. За даними МОЗ, ВООЗ та ЮНІСЕФ, грудне вигодовування має тривати до 2 і більше років. Звісно, межу встановлює кожна жінка сама, адже це - її тіло. Але, тим не менше, годування після року корисне і потрібне дитині. Адже ГВ – не лише спосіб харчування для немовлятка, а й відчуття захисту, спілкування з мамою.

Міф №6: грудне вигодовування – це важко

Грудне годування – це природно й, у разі, якщо у вас все склалося, легко. Їжа для немовлятка у мами завжди із собою, потрібної температури та складу. При ГВ не треба думати про пляшки, стерилізацію, підігрівання, вимірювання температури харчування. До того ж це - економніше.

Багато хто вважає, що мама, яка годує грудьми, прив’язана до дитини. Але це не так. Завжди можна зцідити і заморозити молоко. Це дозволяє мамі відлучитися навіть на кілька днів. А діти після року прикладаються до грудей все рідше. Отже, мама може спокійно виходити на роботу, не розриваючи при цьому таке потрібне дитині грудне вигодовування. Є багато прикладів, коли мами виходять на роботу в 3-4 місяці немовлятка і успішно годують до 2 і довше років.

Читайте також: На Долинщині проведуть екофестиваль “Дари карпатського лісу”

Розуміючи усе це, навряд люди будуть обурюватися привселюдному годуванню. Чи надміру дивуватися, що європейки годують немовлят у стінах парламенту, а загалом молоді мами живуть звичним життям: зустрічі з друзями, мандри, спорт, літаки.

Хочеться наголосити, грудне вигодовування – це індивідуальний вибір жінки. Ніхто не має права змушувати її до цього. Саме жінка встановлює рамки, доки годувати та чи взагалі годувати. Нав’язувати грудне вигодовування так само не варто, як і відмовляти від нього.