ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

ВООЗ застерігає про початок третьої хвилі пандемії COVID-19 у світі

14 липня Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус повідомив про зростання випадків інфікування і смертності від COVID-19 в п’яти із шести регіонів ВООЗ.
Це зумовлено зростанням поширеності у світі штаму Дельта. На сьогодні цей штам вірусу вже виявили в 111 країнах. Очікується, що він стане домінуючим, інформує Центр громадського здоров’я України.
В Україні вже підтверджено 4 випадки інфікування штамом Дельта. 13 липня Інститут молекулярної біології і генетики підтвердив секвенуванням ще 2 випадки коронавірусної хвороби, викликаних штамом Дельта. 
Фахівці Центру громадського здоров’я прогнозують, що в Україні нової хвилі пандемії варто чекати вже восени.
Проте якщо населення не буде дотримуватися елементарних протиепідемічних вимог — носіння масок та дотримання дистанції — підйом захворюваності може статися і раніше.
Важливо вакцинуватися, особливо людям із груп ризику — людям, старшим 60 років, із супутніми захворюваннями, як-то онкологічні недуги, серцево-судинні захворювання, діабет, а також рідним та людям, які проживають із ними або доглядають за ними.
Усі вакцини, які використовує Україна, схвалені ВООЗ, є безпечними та захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від COVID-19.
Перелік місць, де можна вакцинуватися від COVID-19, ТУТ.
 
Основні правила, які допоможуть уберегтися від COVID-19
- носіть маску, прикриваючи ніс і рот;
- дотримуйтеся фізичної дистанції — 1,5 метра від інших;
- мийте руки з милом, користуйтесь антисептиками;
- не торкайтеся обличчя брудними руками;
- чхайте й кашляйте в згин ліктя чи в серветку;
- регулярно провітрюйте приміщення, дезінфікуйте поверхні;
- вацинуйтеся;
- слідкуйте за своїм здоров’ям, і якщо з’являються симптоми захворювання, невідкладно звертайтеся до лікаря, за потреби дотримуйтеся самоізоляції.