ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Відродження буковинського ліжникарства"- унікальний проект представили на Косівщині

У столиці ліжникарства, селі Яворів Косівського району Івано-Франківської області, презентували унікальний проект "Відродження буковинського ліжникарства. Ліжник як виріб з овечої вовни на сьогодні є унікальним явищем традиційної культури і в межах України найкраще збережений в Карпатах. Сучасними осередками ліжникарства є Косівщина Івано-Франківської області та Рахівщина Закарпатської, інформує КУРС. На Буковині промисел призабули, хоч Путильщина досі залишається одним із лідерів вівчарства – поголів’я в індивідуальних та фермерських господарствах складає понад 5000 овець. Тобто кількість вовни перевищує ту, що виробляється у Косівському та Верховинському районах, разом зятих. Відтак Учбово-методичний центр культури Буковини ініціював проект, аби повернути буковинське ліжникарство. Три експедиції, проведені учасниками проекту, показали: путильський автентичний ліжник (дофабричний період) є доволі самобутнім, хоча багато в чому перекликається з іншими гуцульськими ліжниками. Три провідні яворівські ліжникарки Ганна Копильчук, Ольга Шкрібляк-Прокоп’юк таГанна Пасічняк тиждень навчатимуть технології виготовлення автентичного ліжника в домашніх умовах трьох путильських майстринь – Ганну Шпанюк, Елеонору Скидан таАллу Псарюк. На основі засвоєних знань майстрині-путильчанки мають виткати власні ліжники і за підсумками майстерні в Чернівецькому обласному художньому музеї 22 листопада відкриється спільна виставка яворівських майстринь-менторів та путильських майстринь.
“Ми з вами добре знаємо, що гуцул без ліжника не живе. На ньому родиться, з ним жениться, і ліжником йому віко накривають востаннє. Честь і хвала нашим людям, котрі зберегли цю унікальну традицію – виготовлення ліжників. Наше з вами завдання – відродити ліжникарство там, де воно забувається, і повернути його на належне йому почесне місце в обрядовості”, – зазначив директор Учбово-методичного центру культури Буковини, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк.
“Маємо щиру надію, що любов до традиції така сильна, що передасться з пагорба на пагорб і путильчани переймуть у яворівчан залюбленість у ліжник. Адже в Яворові верстат чи не в кожній хаті, це жива рідна традиція. Хай цей проект стане добрим почином і хай він “прийметься”. А ми зі свого боку будемо всяко цьому сприяти”, – додала завідувачка науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури УМЦКБ, кандидат філологічних наук, письменниця Іванна Стеф’юк.
Зазначимо, що для відтворення майстриням були запропоновані кілька десятків ескізів і фотозразків путильського ліжника (весь архів зразків формувався у трьох експедиціях), і кожна майстриня вибирала саме ті орнаменти, які найбільше припали до душі. У найближчій перспективі проекту – вихід книги та фільму, які будуть присвячені ліжникарству. Читайте також: Ліжникарство – унікальне гуцульське ремесло. ВІДЕО