ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Від чого залежать тривалості вимкнень у графіках? Пояснює Прикарпаттяобленерго

Від чого залежать тривалості вимкнень у графіках?
1. Дефіцит потужності
Дефіцит потужності стається тоді, коли виробіток електроенергії недостатній, щоб забезпечити потребу населення і бізнесу. Після російських атак об’єкти, які виробляють електроенергію в Україні, пошкоджені на 50% і не встигають повністю відновитись через брак обладнання. Окрім того, пошкоджені також лінії, які доставлять електроенергію від електростанцій.
2. Споживання електроенергії
Важливою складовою формування графіків є споживання електроенергії населенням та бізнесом. Особливо високим споживання на та вантаження на мережі є в період похолодань, коли увімкнені обігрівачі, опалення, працюють котельні тощо. Минулі роки навантаження на мережі області взимку були на рівні 500-600 МВт. Сьогодні генерації не вистачає на такі потужності.
3. Ліміти потужності
АТ «Прикарпаттяобленерго» щовечора отримує ліміти потужності на добу в розрізі кожної години. Тобто, на кожну годину є своя дозволена величина навантаження, виходити за яку не можна. Цими днями області доводять ліміти, які покривають 60% цієї потреби. При перевищенні доведених лімітів, на область можуть накласти більш строгі обмеження, тому доводиться контрольовано вимикати одразу кілька підчерг, змінюючи їх почергово на решту підчерг.
Усі складові формування графіків залежать один від одного, але і кожна окремо впливає на кількість годин зі світлом і без. Коли диспетчер АТ «Прикарпаттяобленерго» складає графік, він обов’язково враховує кожну із складових.