ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

FLEX - безкоштовне навчання в Америці протягом року: все, що треба знати коломиянам

Щороку коломийські учні стають учасниками "Програми обміну майбутніх лідерів" (Future Leaders Exchange - скорочено FLEX). Програма фінансується урядом Сполучених Штатів і надає школярам стипендії, які дають їм змогу подорожувати до Сполучених Штатів, навчатися в американській школі протягом одного академічного року і проживати в американській родині.

Протягом осіннього періоду на теренах України проводиться набір школярів.

Цьогоріч у програмі можуть взяти участь учні 8, 9 та 10 класів, які народилися в період від 1 січня 2003 року до 15 липня 2005 року. Вони мають змогу проходити конкурс в найближчому до них центрі тестування. 

Для коломиян та мешканців району найближчий центр розташований в Івано-Франківську.

Тестування відбудеться 14 вересня об 11:00 год. у  ЗОШ №22 за адресою: Івано-Франківськ, вул. Івана Павла ІІ, 24.

Перший тур - це невеликий письмовий тест з англійської мови. Зазвичай його результати відомі в день проведення.

Учасники, які пройшли до другого туру, писатимуть три невеликих твори (есе) на задані теми. Другий тур, як правило, відбувається наступного дня після першого туру. Всі матеріали другого туру надсилаються до Вашингтону для оцінювання незалежною комісією.

Третій тур відбувається через 3-6 тижнів після другого туру. Співробітники організації American Councils знову приїжджають до центрів тестування для проведення третього туру серед учасників, яких було відібрано незалежною комісією. Третій тур включає зустріч з учасниками та їхніми батьками. На цій зустрічі кожен учасник отримує анкету, на заповнення якої надається два тижні, після цього анкета має бути повернена до офісу American Councils у Києві.

Після зустрічі всі учасники третього туру писатимуть два невеликих твори англійською мовою та складатимуть стандартизований тест з англійської мови. Цей тест складається з аудіювання та письмової частини. Крім того, під час третього туру з кожним учасником проводитиметься індивідуальна співбесіда англійською та рідною мовами, а також учасники братимуть участь у роботі груп, що складаються з 5-8 учнів.

Після отримання анкет від учасників всі документи третього туру відсилаються до Вашингтону для розгляду незалежною комісією.

Після прийняття рішення комісією, Офіс Американських Рад в Вашингтоні, надає інформацію листом стосовно статусу учасника (фіналіст/альтернативний кандидат/не пройшов) через офіс Американських Рад в Києві. Фіналісти та альтернативні кандидати програми будуть визначені у квітні-травні наступного року.

Наразі точна кількість фіналістів та альтернативних кандидатів невідома.

Після оголошення результатів учасники програми займаються підготовкою необхідних документів для отримання американської візи.

Протягом червня та липня фіналісти обов'язково проходять програму передвиїзної орієнтації у Києві. Учасники програми FLEX вирушають до Сполучених Штатів Америки у серпні 2020 року, в Україну вони повернуться у травні-червні 2021 року.

Що покриває програма? 

Програма FLEX є безкоштовною для всіх і покриває наступне: 

  • Подорож з рідного міста в Україні до міста проживання в США і назад;
  • Участь в передвиїзній орієнтації, яка включає в себе підготовку до програми;
  • Проживання учасника в американській сім'ї протягом одного академічного року;
  • Зарахування до американської середньої школи;
  • Медичну страховку, яка покриває лікування хвороб, які з'явилися під час перебування по програмі, за винятком вже існуючих хвороб і стоматологічної допомоги;
  • Щомісячну стипендію у розмірі $ 125, яка дозволяє студенту брати участь у суспільному житті;
  • Одноразову фінансову допомогу у розмірі $ 300, яка потрібна для придбання речей першої необхідності, наприклад, шкільних підручників.

 Програма також надає підтримку учасникам протягом всього року. 

Що не покривається програмою? 

Програма FLEX не покриває наступне: 

  • Витрати, пов'язані з одержанням закордонного паспорта і дозволу батьків на виїзд дитини за кордон;
  • Особисті витрати, що перевищують щомісячну стипендію;
  • витрати за додатковий багаж;
  • Телефонні дзвінки в Україну та Інтернет витрати.

Детальніше про участь у програмі читайте на сайті Американських рад з міжнародної освіти.