ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Підгайчиківська ОТГ стала шостою на Коломийщині. Які перспективи створення

Реформа децентралізації триває. 6 червня Івано-Франківська ОДА дала позитивний висновок на створення Підгайчиківської об’єднаної територіальної громади. Вона стала шостою ОТГ на Коломийщині та тридцять четвертою на Прикарпатті.

До складу громади увійшли три сільські ради: Підгайчиківська, Загайпільська (у підпорядкуванні с. Загайпіль, с. Кобилець, с. Назірна) та Джурківська (у підпорядкуванні с. Джурків та с. Пищаще).

Етап створення громади був важким і довготривалим. Розпочався він ще три роки тому, а нещодавно, в березні 2019 року, на громадських слуханнях в Підгайчиках одноголосно вирішили – нова громада буде.

«Якщо говорити про створення громади, то все розпочалось минулого року з мого розпорядження. Це була вимога часу, бо нам треба було дослухатися до думки громади. Після ініціювання ми організували громадські обговорення, щоб приєднати до нас інші села. Спочатку планували об’єднати Ценяву, Загайпіль, Назірну, Кобилець, Джурків і Пищаще. Вони, відповідно, провели громадські слухання у себе, і всі, крім Ценяви, прийняли позитивне рішення», – каже сільська голова Підгайчиків Лідія Марусяк.

 

Сільський голова Ценяви Богдан Томенчук пояснює, чому їхня громада відмовилась: «Я отримав пропозицію від Підгайчиків провести громадські слухання, щоб вирішити, чи ми підемо в Підгайчиківську ОТГ. Але ми дали вже рішення приєднатися до П’ядиків. Цього хочуть люди».

За словами Лідії Марусяк, найбільший позитив створення Підгайчиківської ОТГ – збільшений бюджет, який дасть можливість розвивати всі об’єднані населені пункти.

Про плюси  від об’єднання говорять й очільники Загайпільської та Джурківської сільських рад.

«Ми провели схід селян, на якому було понад 250 мешканців села. Вони одноголосно підтримали рішення про перехід до об’єднаної територіальної громади з центром у Підгайчиках. Зараз триває процес об’єднання. Але в цілому, я думаю, ми вже в громаді. Джурків, Підгайчики і Загайпіль – це потужні села. Ми маємо свій фінансовий ресурс, земельні потужності. І я думаю, що якщо ми об’єднаємось, то можемо зробити багато, наприклад, дорогу до Джуркова, яка зараз у дуже поганому стані. Також ми можемо подумати про соціально-культурний розвиток сіл», – каже виконувач обов’язків сільського голови Джурківської сільської ради Ярослав Данилюк.

 

«У підпорядкуванні Загайпільської сільської ради працює п’ять агроформувань, але найбільший розвиток громади я бачу у промисловій землі, на яку є сподівання. Також у нас є сонячні електростанції. Вже є всі дозволи. Скоро розпочнеться робота. Це є великим пріоритетом нашої громади», – розповідає сільський голова Загайполя Василь Довганюк.

 

Крім цього, варто зазначити, що після об’єднання населення Підгайчиківської ОТГ нараховуватиме 5 076 осіб.

Тепер триває процедура оформлення всіх документів. Спочатку їх передають до Івано-Франківської обласної ради, потім – до Центральної виборчої комісії, яка повинна затвердити рішення й призначити день виборів. Орієнтовно вони відбудуться в останню неділю жовтня.

Ярина БАЛАБАНИК