ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Від 1700 до 3655 гривень штрафу за букет: прикарпатців штрафуватимуть за продаж/купівлю першоцвітів

Від 1 700 до 3 655 гривень штрафу можуть заплатити прикарпатці за купівлю чи продаж першоцвітів, занесених до Червоної книги України, відповідно до статті 88-1 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, пише Суспільне Карпати.

Окрім підсніжників і білоцвітів весняних, якими наповнюються кошики і сумки продавців, люди знищують й інші ранньовесняні квіти, які занесені до Червоної книги.

"Шафран або крокус на Прикарпатті майже зник. У горах його ще багато, а на рівнинній частині нема. Рябчик або чорний тюльпан на болотистих місцинах теж зникає. Горицвіт весняний і сон-траву не лише зривають, але й викопують і садять у себе біля будинку. Дуже малий шанс, що рослини приживуться, бо їм потрібен ґрунт, багатий на кальцій та інші речовини – тому це є просто знищення популяції", - розповідає наукова співробітниця Галицького національного природного парку і Дністровського регіонального ландшафтного парку Ірина Дмитраш-Вацеба.

Червона книга України оновлюється кожні 10 років, але через різні політичні моменти, як зауважує науковиця, у 2019-му такого оновлення не відбулося. Можливо, видання вийде цьогоріч. Упродовж останнього десятиліття науковці з різних куточків України збирають інформацію про стан популяції.

"Є види, які вже 100 % будуть вносити до Червоної книги України, а деякі навпаки. Говорять, що черемшу або ведмежу цибулю, яку ранньою весною масово рвуть, можливо її вилучать", - зазначила Ірина Дмитраш-Вацеба.

Купівля, продаж і зривання рослин, занесених до Червоної книги України, – це все порушення закону, підкреслює Ірина Дмитраш-Вацеба, тому не лише продавець несе відповідальність, але й покупець також.

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.