ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Україні запрацює "гаряча лінія" психологічної підтримки для ветеранів війни

З 23 серпня в Україні запрацює перша професійна "гаряча лінія" з попередження суїцидів та психологічної підтримки "Lifeline Ukraine" ("Лайфлайн Україна").

Гаряча лінія працюватиме 24/7 за номером 7333. Протоколи, за якими працюватимуть психологи на лінії, — перекладені та адаптовані протоколи австралійської гарячої лінії «Lifeline Australia», що працює з 1963 року. На першому етапі проект сфокусується на ветеранах АТО/ООС, інформує пресслужба Івано-Франківської облдержадміністрації.

"Це структура, яка діятиме за принципом "рівний рівному", заснована на кращих міжнародних практиках. Більшість команди складатимуть ветерани. Загалом у ній працюватимуть близько 40 фахівців, і зараз ми продовжуємо відбір", — розповів Пол Найленд, засновник "Lifeline Ukraine" на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Проект неурядовий, але створюється і координуватиметься у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством ветеранів. Ідея створити в Україні таку гарячу лінію виникла в Уляни Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України після знайомства з австралійським досвідом.

"Коли після Майдану і повернення з фронту перших ветеранів нестача належної психологічної підтримки для них стала особливо відчутною, першим кроком було, за підтримки Посольства США, навчання наших психологів, психіатрів, соціальних працівників і священиків у Сполучених Штатах. З часом ми зрозуміли, що не можемо робити лише це, якщо люди до них не приходять: якщо буде анонімний спосіб поговорити з кимось, це буде ефективніше. Ми подумали, що багато людей вагатимуться довіряти державній «гарячій лінії», і краще створити неурядову організацію, яка буде тим займатися, а наше завдання — створити мережу фахівців, які можуть допомогти", — розповіла вона.

Олександр Терещенко, заступник міністра у справах ветеранів, зазначив:

"З війни дуже важко повернутися. Ми можемо повертатися фізично, але подумки і психологічно — ми там. Не кожен може самотужки впоратися з дисонансом, який виникає тут, у мирному житті. Тому така гаряча лінія — дуже важливий крок".

Грант від Посольства Великої Британії складає 580 тисяч фунтів стерлінгів.

На майбутніх тренінгах команду навчатимуть канадська організація Living Works та Ейпріл Натурел, одна зі світових експертів з відкриття гарячих ліній. У майбутньому групи психологічної підтримки за принципами «рівний рівному» планують запустити і в обласних ветеранських центрах, які створюватиме Міністерство у справах ветеранів. На сьогодні в Україні 392 тисячі ветеранів АТО/ООС, зазначає Олександр Терещенко. Достовірної статистики про кількість самогубств серед них немає.