ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Україні зафіксували спалах дифтерії, але проти неї майже немає ліків: як вберегтися

У Києві вперше за кілька років зафіксували випадки дифтерії.

Так, на Закарпатті виявили аж 15 студентів, які мають цю інфекцію. Проблема в тому, що в Україні мізерна кількість сироватки проти дифтерії. В Ужгородському університеті на дифтерію захворіли одразу 15 студентів-іноземців з Індії, пише Обозреватель.

Як розповів головний лікар обласної клінічної лікарні Закарпаття Михайло Поляк, невідомо, чи були вони щеплені, оскільки документальних підтверджень цього в них немає.

У Закарпатській області це перший випадок виявлення цієї інфекції за останні 10 років. Варто зазначити, що 2 місяці тому студенти їздили додому на канікули, звідки й могли привезти інфекцію.

Відомо також, що на дифтерію захворів 9-річний учень однієї з київських ліцеїв.

Інформацію про захворювання підтвердила радник міністра охорони здоров’я і колишній головний інфекціоніст України Ольга Голубовська. Сироватка – це єдині ліки проти дифтерії. Однак останнім часом МОЗ її не закупало, тому в країні її майже немає. Завдяки гуманітарній допомозі Україна отримала приблизно 200 доз.

Якщо почнеться епідемія, то такої кількості явно не вистачить. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом і може бути в повітрі до 15 днів, тому в країні може початися епідемія, яка ризикує виявитися набагато небезпечнішою, ніж епідемія кору. У зоні ризику ті, хто проігнорував щеплення або робив їх нерегулярно.

Тому зараз варто поквапитися і пройти вакцинацію, оскільки захворювання небезпечне своїми ускладненнями.