ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Івано-Франківську відкрили пам'ятну дошку письменникові з Коломийщини Ярославові Ярошу. ФОТО

3-го серпня на вул. Довга, 47, в Івано-Франківську відбулось відкриття пам‘ятної дошки українському поету, письменнику, сценаристу, громадському діячеві Ярославу Ярошу.
"По всьому місті вже відкрито багато анотаційних дощок нашим землякам, які зробили свій внесок в розвиток нашого міста та країни.
Таким був і Ярослав Ярош. Будучи членом Спілки письменників України, він написав безліч літературних творів та збірок, сценаріїв та антологій. Його твори було перекладено понад сімома мовами та й сам Ярослав займався перекладами", - йдеться у повідомленні.
Довідка:
Ярослав Євстахійович Ярош народився 3 серпня 1950 у селі Королівка (Коломийський район). Жив і працював в Івано-Франківську. Був кореспондентом журналу «Україна» (Київ) на Прикарпатті. Член Спілки письменників України з 1979 року. Заступник голови Івано-Франківської організації Спілки письменників України та голова ради Клубу творчої інтелігенції Прикарпаття. Лауреат премій імені Мирослава Ірчана, імені Михайла Старицького, імені Тараса Мельничука та імені Маркіяна Шашкевича (Канада).
Першим в Україні (у січні 1989 року) вивів «Меланку» на сцени Івано-Франківська, Коломиї та сіл краю. Започаткував у прикарпатській журналістиці брошуровані видання художньо-публіцистичних додатків одночасно з випуском газет.
На поезії Ярослава Яроша композитори написали більше 30 пісень. Але і сам написав музику до 20 віршів: своїх та інших поетів.
Окремі вірші Ярослава Яроша перекладено білоруською, абхазькою, башкирською, молдавською, узбецькою, румунською, польською мовами.
Помер Ярослав Ярош 31 травня 2019 року в Івано-Франківську у віці 68 років.
 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.