ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Івано-Франківську розповіли про грантові можливості у сфері культури

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбувається дводенний навчальний семінар, де розповідають про можливості отримання грантів для впровадження культурно-мистецьких проєктів та як співпрацювати із благодійними фондами.
Захід відбувся за участю заступника голови обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Богдана Футерка, в.о. начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Тетяни Лапки, заступника виконавчого директора з проєктної роботи Українського культурного фонду Дмитра Решетченка, першої проректорки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентини Якубів, фахівців Українського культурного фонду та бюро «Креативна Європа».
Участь у семінарському занятті взяли й представники структурних підрозділів з питань культури органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, закладів культури, освіти, культурні менеджери й куратори, митці та інші діячі у сфері культури та креативних індустрій Івано-Франківщини.
Богдан Футерко зазначив, що учасники семінарського заняття матимуть можливість ознайомитися із умовами написання грантових проєктів на розвиток культури за фінансування Українського культурного фонду та іноземного бюро «Креативна Європа».
«Від початку створення Український культурний фонд реалізував більше ніж дві тисячі культурних проєктів. Це стипендії до 200 тисяч гривень, підтримка кіновиробництва, багато практичних освітніх проєктів, а також тих, які направлені на презентацію мистецької спільноти, промоцію нашої країни за кордом та багато інших цікавих проєктів в усіх сферах культури і мистецтва, - розповів Дмитро Ришедченко. - Цьогоріч робота Українського культурного фонду більше спрямована на підтримку грантових проєктів щодо інклюзивного мистецтва, менталього відновлення через мистецтво, відновлення зруйнованої культурної спадщини, а також на культурні ініціативи в регіонах».
Учасники семінарського заняття мали можливість ознайомитися з діяльністю Українського культурного фонду, переліком проєктів попередніх років, а також був презентований грантовий сезон на 2024 рік. Представники УКФ детально розповіли про грантові програми та пакет документів, необхідних для участі в конкурсах, роботу конкурсної комісії. Корисною була інформація про етапи відбору проєктної заявки та типові помилки під час заповнення аплікаційного пакету. Наприкінці заходу відбулася традиційна сесія «запитання-відповідь». Окрім теоретичного блоку, у семінарі буде ще й практичний.
«Громадські об’єднання, територіальні громади та інші установи мають можливість написати свої проєкти розвитку та подати їх до Українського культурного фонду. Якщо вони попадають під ту чи іншу номінацію, то вони зможуть отримати необхідне фінансування», - зазначила Тетяна Лапка.
Додамо, що цей захід відбувається завдяки обласній державній (військовій) адміністрації, Українському культурному фонду, Прикарпатському національному університету імені Василя Стефаника, меценату Віктору Вінтоняку та фонду «Креативна Європа».
Довідково
Український культурний фонд (УКФ) — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості й суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Підтримка проєктів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.