ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Івано-Франківську представили колекцію раритетних "Кобзарів" Тараса Шевченка. ФОТО

9 березня з нагоди відзначення 209-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація Шевченкіани Романа Ткача – колекції раритетних «Кобзарів», портретів Шевченка, бюстів, листівок та інших речей.
На зустріч завітали представники влади, депутати, відомі митці та громадські діячі краю, письменники, історики, науковці, представники духовенства. Івано-Франківську обласну військову адміністрацію представив заступник голови облдержадміністрації Богдан Футерко.
Відомий громадський політик, депутат Івано-Франківської обласної ради, народний депутат кількох скликань, колишній голова Івано-Франківської ОДА Роман Ткач розповів присутнім, що його захоплення колекціонуванням Шевченкіани почалося, коли друзі подарували йому «Кобзар» 1915 року видання. Нині зібрана колекція «Кобзарів» налічує 300 примірників. Найціннішими примірником для п. Романа є прижиттєве видання «Кобзаря» 1860 року та «Кобзарі», видані на теренах України і за кордоном у нелегкі часи Першої та Другої світових воєн. Окрім видань, Роман Ткач збирає усе, що пов’язане з Шевченком – значки, марки, літературу. А ще у своїй колекції має 126 портретів поета.
За словами Романа Ткача, світ «Кобзаря» – унікальний, захоплюючий, але й трагічний, так само як доля Шевченка. Також колекціонер зауважив, що «Кобзар» Шевченка рецензувався усіма режимами. В контексті останнього він показав збірку «Кобзар» 1950 року видання, в яку з певних причин не увійшли 17 творів Шевченка, а весь текст в книжці нерозбірливий, щоб не можна було взагалі прочитати.
Присутні побачили й портрет Тараса Григоровича, який був невідомий до 90-х років, на якому Шевченко вперше постає у вишитій сорочці. Кожне полотно несе свою унікальну історію та незабутню емоцію, а їх на виставці представлено близько 70.
Колекціонер розповів про родзинки свого зібрання: «Кобзар», ілюстрований видатним українським художником Василем Седлярем 1931 року, брошуру з картинами Шевченка, «цигаркове» видання збірки, книгу львівського видавництва 1942 року, повоєнні видання.
Гості презентації читали улюблені поезії Шевченка з раритетних «Кобзарів», а на завершення виконали пісню на слова Великого Кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкий», переглянули добірку документальних джерел з фондів ОУНБ ім. І. Франка на книжковій виставці «Тарас Шевченко: стежки до пізнання життя та творчості».
 
 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.