ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Україна отримала 190 мільйонів євро від ЄС

21 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Високим представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозепом Боррелєм напередодні засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, де особлива увага буде приділена Україні.

Дмитро Кулеба подякував Європейському Союзу за пакет підтримки України у 190 мільйонів євро. Глава МЗС назвав його «справжнім актом підтримки друзів, не лише партнерів», повідомляє пресслужба ОДА.

Зокрема, близько 15 млн євро будуть спрямовані на підтримку системи охорони здоров’я, 61 млн євро передбачений для підтримки економіки, 20 млн євро – для підтримки малих та середніх підприємств, 25 млн євро – малих фермерських господарств, 4 млн євро – на підтримку найбільш вразливих груп населення.

Глава МЗС також окремо подякував за додаткові 13 млн євро гуманітарної допомоги для населення на Донбасі, яке потерпає від війни.

У відповідь на запрошення Дмитра Кулеби Жозеп Боррель підтвердив готовність відвідати Україну з візитом, щойно ситуація дозволить відновити закордонні подорожі, та підкреслив, що це буде його перший закордонний візит.

Очільник дипломатії ЄС запевнив, що санкційна політика Євросоюзу щодо Росії залишається незмінною. Він зауважив, що санкції проти Росії мають зберігатися до повного виконання нею Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Глава МЗС подякував Жозепу Боррелю за чітку позицію з цього питання.

Дмитро Кулеба детально поінформував Жозепа Борреля про ситуацію на лінії розмежування, де тривають обстріли з боку тимчасово окупованих Росією територій Донецької і Луганської областей. Глава МЗС позитивно відзначив нещодавній прогрес у питанні обміну утримуваними особами. Водночас, міністр зауважив, що за іншими напрямами перемовин у Мінську досягнути прогресу поки не вдається. Глава МЗС наголосив, що метою України надалі залишається досягнення миру на Донбасі.

Дмитро Кулеба звернув окрему увагу на становище українських політв’язнів, які досі незаконно утримуються у Криму та на території Росії.

Сторони обговорили пріоритети ключових реформ в Україні. Дмитро Кулеба поінформував про історичний прогрес в ухваленні земельної реформи та запевнив, що закон про регулювання банківської діяльності залишається у пріоритеті Уряду попри спроби його заблокувати. У свою чергу, Жозеп Боррель відзначив, що ці та інші реформи надзвичайно важливі для подальшої співпраці України та ЄС.

Співрозмовники домовилися також активізувати спільні зусилля України та ЄС у протидії дезінформації, обсяг якої у часи пандемії значно зріс.