ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Мінрегіоні планують зробити усі лікарні доступнними для маломобільних груп населення

У Мінрегіоні планують зробити усі лікарні доступними для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Для цього пропонують змінити норми ДБН.

Про це пишуть у міністерстві.

Нові норми передбачають, що всі нові та реконструйовані лікарні, клініки та поліклініки, медамбулаторії, лабораторії та інші медичні заклади мають обов’язково стати інклюзивними.

«Напевно майже 90% медичних закладів в Україні не мають доступного безбар’єрного доступу для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення — людей похилого віку, вагітних жінок, людей з післяопераційним станом здоров’я. Це стосується і лікарень, і поліклінік, і лабораторій, та інших закладів. Це кричуще і недопустимо. Норма щодо обов'язкового створення інклюзивного простору в медичних закладах є однією з найактуальніших та найсуттєвіших», – коментує міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

У нових нормах ДБН мають передбачити доступний вхід/вихід, пересування по поверхах, доступ до палат та всіх необхідних приміщень, лабораторій, аптек, універсальні туалети, доступні парковки для маломобільних людей, додає Парцхаладзе.

За даними Мінрегіону,  у Києві більшість лікарень є недоступними або не в повній мірі доступними для людей з інвалідністю. Там немає безпечних та правильних пандусів, санвузлів, справних ліфтів з широкими дверима.