ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У мережі вийшов трейлер фільму про Василя Стуса "Заборонений"

Трейлер фільму "Заборонений" про долю Василя Стуса – репресованого українського поета та дисидента – опублікувало у YouTube Держагентство з питань кіно. Рік тому довкола стрічки розгорівся скандал, адже зі сценарію прибрали сцену за участю тодішнього адвоката Стуса – Віктора Медведчука.

Про це інформує Канал 24.

Фільм "Заборонений” розповідає про останні роки життя Стуса, його боротьбу із радянською системою та спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку поет намагався передати з в’язниці на волю.

У прокат стрічка вийде 5 вересня – у роковини загибелі поета.

Дивіться другий трейлер фільму “Заборонений” про Василя Стуса: відео

Режисер фільму – Роман Бровко, автори сценарію – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов, продюсер – Артем Денисов, компанія UM-GROUP.

Головні ролі зіграли Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Фільм отримав державну фінансову підтримку у розмірі 19 мільйонів 264 тисяч 500 гривень. А загальний бюджет стрічки – 38 мільйонів 529 тисяч гривень.

Що відомо про скандал довкола фільму про Стуса?

У 2018 році зі сценарію фільму про Василя Стуса вирізали сцену фінального судового засідання над поетом, адвокатом якого був Віктор Медведчук – теперішній кум президента Росії Володимира Путіна та проросійський політик.

Знімальна група тоді пояснила, що кадри з Медведчуком були вирізані, щоб не стати “політичним інструментом”. Але потім стало відомо, що вирізати шмат фільму вимагали представники Медведчука. Згодом творці фільму обіцяли повернути у стрічку вирізану сцену.

Зауважимо, що в реальному житті Медведчук, попри те, що мав захищати Стуса в суді, повністю погодився з надуманими звинуваченнями суду і поета кинули до в’язниці, де він і помер.

Окрім того, син поета Дмитро Стус у 2018 році заявив, що відмовився співпрацювати з творцями фільму про батька, оскільки йому нібито категорично не сподобався сценарій стрічки.