ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Івано-Франківській обласній лікарні проводитимуть трансплантацію нирок. ВІДЕО

В Івано-Франківській обласній лікарні підготували операційну та закупили обладнання для проведення трансплантації нирок. Для цього з державного бюджету заклад отримав майже 5 мільйонів гривень. Також відповідне навчання пройшли й медики. Однак операції поки не проводять, адже донорів органу немає.

Прикарпатка Діана Анюк має хронічну хворобу нирок п’ятої стадії та потребує трансплантації органу. Вона три роки їздить на процедуру гемодіалізу з Калуського району в Івано-Франківську обласну лікарню, пише Суспільне Карпати.

Діана Анюк під час процедури гемодіалізу

"То вже 30 років – немало, хочеться щось змінювати трохи, бо отак їздити — теж не варіант. Тільки би зателефонували, що є, то я вже їду", – каже Діана Анюк.

Для того, щоб проводити пересадку органів, в Івано-Франківській обласній лікарні готувалися півтора року. За цей час закупили обладнання, підготували операційну, отримали ліцензію на трансплантацію органів. Також медики пройшли навчання у Києві, каже завідувач центру нефрології, діалізу і трансплантації обласної лікарні Олег Легун. За його словами, у закладі готові проводити пересадки нирок, цього потребує приблизно 150 пацієнтів лікарні. Провести трансплантацію нирки можуть від родича або від померлої людини за згодою її близьких.Операційна в Івано-Франківській обласній лікарні, в якій проводитимуть трансплантацію нирок

"Відповідно до теперішнього законодавства, констатується смерть людини (смерть мозку) і це дає право на забір її органів. Перший етап, про який ми говоримо, – це діагностика смерті мозку. Ми діагностували уже 5 випадків смерті мозку, на жаль, коли ми спілкувалися з родичами, вони не дали згоди на забір органів цих людей", – говорить Олег Легун.

 
Олег Легун

Зі слів завідувача центру нефрології, діалізу і трансплантації обласної лікарні, якщо родичі померлого донора дадуть згоду на трансплантацію його нирки, пацієнт, який потребує пересадки органу, має з’явитися на операцію упродовж шести годин.

"Нирка – такий орган, який довго може жити поза організмом, до 24 годин. Серце – 3-4 години, тому нирка нам дає більшу можливість", – каже Олег Легун.

Для лабораторії закладу закупили 2 апарати. На них проводитимуть дослідження для того, щоб підібрати донора та пацієнта.

"Обстежуються всі реципієнти на пересадку органів, ми визначаємо HLA типування. Зараз ми очікуємо на постачу реактивів і будемо систематично одного чи двох пацієнтів на тиждень, чи трьох, як нам вдасться, бо цей процес дуже об’ємний", — розповідає завідувачка клініко-діагностичної лабораторії обласної клінічної лікарні Уляна Балан.

За словами директора обласної лікарні Остапа Грищука, заклад уклав договір з Міністерством охорони здоров’я та отримав 4 мільйони 800 тисяч гривень на розвиток трансплантології. Пересадку органів проводитимуть безкоштовно. Під час перших таких операцій франківським медикам допомагатимуть лікарі з Національного інституту хірургії і трансплантології.