ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї розшукують родичів колишнього в'язня фашистського концтабору Едмунда Павлішина

До нашої редакції надійшов лист від Маріанни Шпак, волонтерки проекту #StolenMemory (Вкрадена пам’ять), ініційованого AROLSEN ARCHIVES – Міжнародним центром дослідження нацистських переслідувань (Bad Arolsen/Німеччина).

Як повідомила пані Маріанна, вони шукають родичів Едмунда Павлішина (Edmund Pawliszyn), який народився 2 лютого 1918 року в м. Коломиї або в м. Болехові, на колишніх теренах Польщі/сучасна Україна.

14 червня 1940 року нацисти привезли його першим транспортом до концентраційного табору Аушвіц-Біркенау ІІ. В’язневі присвоїли номер 158 та записали місцем народження м. Болехів (Bolechów).

Останнім місцем знаходження молодого чоловіка став концентраційний табір Нойенгамме (Neuengamme concentration camp). Але немає жодних документів про те, коли саме поліція СС перевела Едмунда Павлишина в цей табір.

Кілька додаткових відомостей міститься в післявоєнних документах архіву Arolsen Archives: в 1948 році дядько Едмунда Павлішина, Стефан Ольшанецький (Stefan Olszaniecki), розшукував свого зниклого племінника.

З листування стало відомо, що до арешту хлопець був студентом юридичного факультету.

У 1962 році працівники Arolsen Аrchives придбали з концентраційного табору Нойенгамме так званий «Effekten», включаючи наручний годинник Едмунда Павлішина.

 Годинник Едмунда Павлішина, який Arolsen Аrchives прагне повернути його родині

"Я, та наша спільнота волонтерів, будемо дуже вдячні за будь-яку допомогу та поширення інформації про пошуки родини Едмунда Павлішина! Мої контакти: Gmail: marishpak13@gmail.com Viber: +38 067 43 88 660 AROLSEN ARCHIVES – об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Пам'ять світу». Це найбільший архів у світі, присвячений жертвам нацистського режиму та тим, хто вижив після. Якщо Ви хочете ознайомитися із особистими речами колишніх в’язнів концтаборів, які працівники повертають персонально або родинам, зайдіть на Інтернет-сторінку, де пошук здійснюється за прізвищем, національністю та датою народження: https://digitalcollections.its-arolsen.org/01020903/name Заохочуємо Вас також до пошуку, документування й відкриття невідомих сторінок родинних історій!" - йдеться у листі.