ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У храмі Благовіщення Пречистої Діви Марії освятили новий престол. ВІДЕО

У день Андрія Первозванного парафіян та настоятеля найстаршого покутського храму отця Андрія Танасійчука прийшли вітати духовенство парафії на чолі з владикою Василем Івасюком.

Усіх Андріїв привітали з іменинами, але основна важлива подія, яку вшановували цього дня – це завершення внутрішніх робіт у святилищі. Отець Андрій Танасійчук назвав подію першим етапом подяки Всемогучому Богу.

Святилище впорядковували більше трьох місяців. Оскільки, це найголовніше місце у храмі - то тут буде стояти ще й новий престол, символічне значення якого об'єднувати людей.

Усередині храму теж провели ремонт. Тут повністю замінили стелю, яку перед тим ще й утеплили. Постелили нову підлогу, стара була настільки зіпсована, що довелося копати до двох метрів вглиб, аби вивезти знищені рештки. 

Наступний етап – ці стіни реставрувати, бо вони мають власну цінність. Вже наступного року отець Андрій з реставраторами Унівського монастиря розпочнуть цю роботу. Очікує відновлення і найважливіший атрибут храму – іконостас, який отець Андрій називає безцінним.

За цей рік територію навколо храму впорядкували та й сама церква відчутно оновилася зовні.

"Зроблено дуже багато при допомозі мого приятеля Андрія Іванчука, якому ми завдячуємо. На другий рік зовнішні роботи ми продовжимо", - каже о. Андрій.

Владика Василій, зокрема, зазначив: "Хочу подякувати нашим доброчинцям, в першу чергу Андрію Іванчуку, який так багато спричинився, щоб цей храм врятувати".  Владика також подякував настоятелю храму Андрієві Танасійчуку та всім отцям, які тут служили.

Детальніше - у сюжеті НТК.

Нагадаємо,  коли 9 років тому комісія ЮНЕСКО вивчала дерев’яні споруди нашої області, то коломийську церкву Благовіщення не внесли до каталогу Всесвітньої культурної спадщини через її аварійний стан.

Андрій Іванчук зініціював спільно з благодійний фондом "Покуття" реставраційні роботи задля порятунку храму і внесення його до переліку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Реставрація пам’ятки архітектури  розпочалася у лютому цього року.

До теми: Врятована святиня. У церкві Благовіщення відслужили подячну Літургію - завершився перший етап реставрації