ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Франківську ходою вшанували загиблих на фронті бійців

Вчора в Івано-Франківську відзначили День пам’яті усіх захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, повідомляє Курс.

Загиблих на російсько-українській війні героїв у місті традиційно вшанували ходою і панахидою.Колона з кількох сотень франківців вирушила від катедрального собору Святого Воскресіння до Меморіального скверу, де відбулася панахида й покладання квітів на могили воїнів. В голові колони йшли матері і вдови, за ними ветерани, які пройшли бої в Іловайську, далі інші бійці і ветерани та небайдужі франківці. Перед панахидою поіменно згадали всіх 143 прикарпатців, які загинули на війні.

 День пам’яті усіх захисників України відзначають 29 серпня – у день, коли в 2014 році сталася Іловайська трагедія. Це найтрагічніша і найкривавіша подія російсько-української війни, яка триває досі.

В Іловайську в оточення потрапили підрозділи батальйонів «Донбас», «Дніпро», «Світязь», «Херсон», «Миротворець», “Івано-Франківськ”, а також зведена рота 93-ї і 17-ї бригад Збройних сил України. У ті серпневі дні в Україну відкрито вторглася регулярна російська армія. Українським бійцям запропонували «зелений коридор», проте під час виходу наші військові були розстріляні з важкого озброєння і проривалися з оточення з боєм.

Тимчасова слідча комісія, створена у Верховній Раді для розслідування подій трагедії з’ясувала, що в Іловайському котлі загинули майже тисяча військовослужбовців. За офіційними даними – 366 загиблих, 158 зниклих безвісти, 429 поранених, 128 полонених.