ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У дискусійному клубі "Дзеркала" говорили про проблеми зі сміттям. ВІДЕО

У черговому "дискусійному клубі", який проводиться в редакції нашої газети щотижня і транслюється в прямому ефірі, цього разу розмова велася довкола теми боротьби з побутовими відходами.

До студії запросили голову ОТГ с. П’ядиків Петра Гайдейчука, педагога-організатора Ковалівського ліцею Галину Джумачук, голову Молодіжної ради ОТГ Нижнього Вербіжа Богдана Гриньківа. Модерував зустріч журналіст Андрій Малащук. Подаємо стенограму дискусії в дещо скороченому варіанті. 

Андрій Малащук:

Сьогоднішня наша тема не дуже "естетична", але дуже актуальна: куди дівати сміття. І чи не перетвориться Україна в Індію, де побутові відходи стали частиною життя індусів і навіть частиною їхнього менталітету. Яка ситуація на Коломийщині?

Петро Гайдейчук:

Ця тема, справді, актуальна. Наша п’ядицька громада об’єднує вісім сіл, разом – 10 тисяч населення. Наразі для потреб громади працює фірма "АVE". Гірше-ліпше, але працює. Пам’ятаєте, коли люди блокували сміттєзвалище у Коломиї, то ми тоді два місяці мали серйозний з цим клопіт, бо нікому було вивозити відходи. Тепер відходи вони вивозять.

А. М.

- А доки можна їх вивозити? Колись же настане край. Як щодо сміттєпереробки?

П. Г.

 - Сміттєпереробка у нас неприбутковий бізнес. На законодавчому рівні нічого дотепер не вирішено. Приїжджали були до нас канадські потенційні інвестори. Все підрахували, промоніторили. Ми їм запропонували ділянки для сміттєпереробного підприємства. Але все має вирішуватися комплексно, їм потрібні необхідні комунікації, їм потрібні гарантії років на десять, їх треба забезпечити потрібним об’ємом сміття і таке інше. Вся цю інфраструктуру мали б забезпечити ми. А ми наразі цього зробити не можемо…

Галина Джумачук:

У Ковалівці, зокрема у школі, проблему з побутовими відходами вдається позитивно вирішувати. Ми зареєструвалися у всеукраїнському проекті, школярі й учителі пройшли відповідне навчання, яке фінансується США. Школярів навчили готувати громадські проекти. Провели в Ковалівці анкетування. Більшість мешканців села схилилося до проекту "чисте довкілля". І діти спершу взялися за сортування сміття. Народний депутат Андрій Іванчук відгукнувся на нашу просьбу і закупив для школи контейнери. Хотіли їх розмістити по селу, але вирішили, що надійніше буде контейнери тримати на території школи. Провели роз’яснювальну роботу серед населення. І що ви гадаєте? – люди почали самі звозити своє сміття до школи. Підприємець з магазину "Склотара", що в Коломиї, почав у нас забирати відходи і навіть дещо за це платити…

Богдан Гриньків:

Наша школа взяла участь у шкільному проекті. Провели тренінги з учителями й учнями щодо збору й сортування сміття. Починали скидати відходи у звичайні паперові коробки, які взяли з їдальні. Сільрада пішла нам назустріч і закупила контейнери для трьох шкіл громади. Почали шукати пункти прийому. Знайшли чоловіка, який забирав у нас макулатуру за вищою ціною, аніж пропонували інші, й справа рушилася. Ми виграли київський проект й отримали прес для стискання паперу й пластику. Отже, сміття у нас тепер забирають, найбільше забрали скла – до двох тонн. Тепер наша громада користується ще й власним сміттєвозом. Сміття у нас вивозять на полігон під Івано-Франківськом.

Г. Дж.

      -  З Ковалівки так само туди відвозять побутові відходи, бо більше, наскільки я знаю – нікуди. Багато дечого від нас не залежить, тут про це вже казали. Але ми точно можемо навчити людей екологічної культури, ми в себе це й робимо.

П. Г.

-  У школах нашої громади також навчилися сортувати й збирати сміття. Але, як я казав, гостро стоїть проблема з його утилізацією. От я відвідав Польщу й Австрію. Так там підприємцям, які забирають сміття, Євросоюз платить дотацію. У Польщі, наприклад, забирають і біовідходи, й переробляють їх на добрива. В Україні нема матеріального стимулу для цього. Ось дивіться, відколи подорожчав металобрухт, ви майже ніде не знайдете, аби валявся шматок доброго заліза. Але люди продовжують скидати інший непотріб у посадки, в ліс, у річку…

А. М.

-  Що ж, залишається сподіватися, що наш Прут не стане Гангом, де вільно плаває увесь такий непотріб разом з біомасою…

Читайте також: У дискусійному клубі "Дзеркала" сперечалися про створення ОТГ.