ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Ціна брехні: як у Коломиї та районі через соцмережі маніпулюють громадською свідомістю

Андрій Іванчук – кандидат у народні депутати, про якого перед цими виборами найбільше розповсюджується чорного піару та неправдивої інформації в інтернеті. Він виявив бажання розставити усі крапки над "і" та відповісти на усі закиди та запитання, які до нього виникають. З цією метою у виборчому штабі пана Іванчука організували зустріч з коломийськими блогерами та найактивнішими користувачами соцмереж.

XXI століття – це епоха не тільки інформації, але й дезінформації. Щодня ми зіштовхуємося з маніпулюванням суспільною думкою. Інколи прийоми маніпуляції помітити легко, але зазвичай вони майстерно приховані, внаслідок чого ми віримо фейкам та розповсюджуємо їх, не розуміючи, що тим самим підтримуємо інтереси зловмисників.

Вплив фейків та ботів не оминув і Андрія Іванчука. Користувачі соцмереж розповсюджують начебто "сенсації" та "скандали". Однак скільки серед них реальних людей, скільки ботів під несправжніми іменами, які організовано маніпулюють суспільною думкою, – залишається тільки здогадуватися.

На зустріч запросили понад 60 активних у соцмережах людей, деякі з них масово розповсюджували фейки і в коментарях часто писали, що хочуть отримати відповіді на свої запитання від Андрія Іванчука.

Загалом на захід прийшли тільки 8 із усіх запрошених.

Троє запрошених не змогли через різні обставини (попередивши про це заздалегідь).

Але більшість не можуть з’явитися в принципі, адже вони – боти, цих людей не існує – їхні сторінки створені під несправжніми іменами, які відпрацьовують замовлення або ж діють в інших власних інтересах.

"Для мене соцмережа Фейсбук – це як скальпель: ним можна «вирізати пухлину», а можна зробити дуже погані речі", – наголошує Андрій Іванчук.

Модератором зустрічі був тренер з критичного мислення Віталій Жилак. Дискусію він розпочав, назвавши шокуючий факт із дослідження агенції "BuzzFeed".

Виявляється, що перед виборами 55% усієї інформації, що розповсюджується у соціальних мережах, є неправдивою. Іноді такі маніпуляції досить легко розпізнати, але зазвичай вони дуже майстерно приховані.

"Найбільш вразливою категорією у цьому аспекті є молодь. Як показує дослідження Стенфордського університету, 80% учнів та студентів не в змозі відрізнити правдиву інформацію від неправди. Відповідно, люди часто поширюють певну інформацію, навіть не підозрюючи, що тим самим лобіюють інтереси зловмисників. Це стосується багатьох публічних людей, репутацію яких намагаються зруйнувати завдяки таким інформаційним технологіям", – наголошує Віталій Жилак.