ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Три роки тому в Коломиї розпочали роботи з будівництва дзвіниці біля церкви Святого Йосафата

Три роки тому - у жовтні 2018 року - в Коломиї розпочали роботи щодо будівництва дзвіниці біля церкви Святого Йосафата. 

 Зініціював і втілив проєкт зі спорудження дзвіниці народний депутат Андрій Іванчук і заснований ним благодійний фонд «Покуття».

Нагадаємо, збудована дзвіниця – це відновлення нашої історії. Раніше тут містився римо-католицький костел Діви Марії з дзвіницею, яку 1946 року знищила радянська влада. У 1950-х роках у будівлі теперішньої церкви було ремісниче училище. Потім тут розташувався дитячий магазин "Каштан" (на фото нижче).

Всі витрати на спорудження дзвіниці, яка дуже схожа до первісної, взяв на себе Благодійний фонд "Покуття", заснований Андрієм Іванчуком.

Спершу біля церкви Святого Йосафата проводили геодезичні роботи - перевіряли землю на місці, де планували зводити вежу для дзвонів. Опісля було закладено капсулу під будівництво. А саме спорудження дзвіниці з карильйоном тривало трохи більше чотирьох місяців.

 

Дзвіниця оснащена унікальним музичним інструментом – карильйоном, яких в Україні нараховують лише кілька. 

Коломийська дзвіниця має 51 дзвін. Їх на спеціальне замовлення вилила відома компанія у місті Астен (Нідерланди). Найменший дзвін важить 5 кг, найбільший – близько пів тонни. Дзвони виготовлені на 80 відсотків з бронзи, решта – олово з різними домішками. Такі дзвони відслужать не одну сотню років.

3-го серпня 2019 року на освячення новозбудованої дзвіниці з карильйоном до Коломиї приїжджав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, нещодавно Коломия увійшла до переліку міст, де реалізували унікальний мистецький проєкт “Український передзвін. Карильйон і бандура”.

До теми: Дзвіниця біля церкви св. Йосафата: коротка історія. ФОТО