ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

ТОП-7 цікавих місць у Чернівцях, де варто побувати

Чарівна столиця Буковини зберігає секрети і таємниці стародавньої історії. Розташоване на перетині молдавської, румунської, австрійської, угорської та української культур місто ввібрало колорит та стилі різних епох. Знайомство з унікальними архітектурними пам’ятками, тихими вуличками та площами міста принесе незабутнє задоволення початківцю та досвідченому мандрівнику. 

До речі, а ви знали, що Чернівці мають своє власне доменне ім’я chernivtsi.ua — його можна використовувати для сайтів, присвячених історії, туризму, культурі та іншим темам, які стосуються цього унікального міста.

А тепер давайте дізнаємося, які цікаві місця можна відвідати у Чернівцях.

Резиденція митрополитів

Якщо обирати одне місце, яке слід побачити, це, без сумніву, Резиденція митрополитів. Справжній український Хогвартс, місцева перлина, збудована у 1864-му році, коли місто, стало столицею австрійського герцогства Буковина.

Комплекс із трьох масштабних будівель, об'єднаних ландшафтним парком, займає 12 га. Чеський архітектор Йозеф Главка вміло поєднав вежі та кремезні стіни романського стилю з куполами, мармуровим облицюванням та мозаїками Візантії. Особливо вражає орнамент даху, Червоний й Мармуровий зали та темперний розпис Семінарської церкви.

Тут проживав та проводив аудієнції митрополит, знаходилася церква, семінарія та теологічний факультет. Наразі комплекс займає Чернівецький університет.

Свято-Миколаївський собор

Собор — диво архітектури з крученими куполами в стилі неоромінеск. Єдиний подібний в України. Закладений у 1927-му році, коли Буковина стала частиною Румунії. Побудований за мотивами усипальниці королів Валахії XVI ст. 

Барабани з гвинтоподібним різьбленням у Чернівцях замінили на прорізані по косій лінії вікна. Через це вежі здаються «п’яними». Церква не постраждала за часів Радянського Союзу і зберегла первісний колорит із різьбленим іконостасом, вітражами та розписами на золотому тлі.

Дерев’яний храм Святого Миколая

Найстаріша споруда міста періоду Молдавського князівства. Зведена на початку 1600-х років у стилі домашньої церкви. Гранені стіни з дубових брусів зібрані під подовженим гонтовим скатним дахом із трьома невеликими кованими хрестами. За легендою церкву відвідували Сагайдачний, Іван Мазепа та Богдан Хмельницький. Тому храм отримав прізвисько «козацький». Будівлю кілька разів реставрували та перебудовували. Однак вона зберегла старовинний буковинський дух.

Цікаві факти про назву міста Чернівці. Існує багато версій того, чому місто на річці Прут так назвали — всі вони є скоріше легендами, адже Чернівцям вже більше 600 років і складно точно відстежити історію походження назви. Одна з версій говорить, що місто отримало назву через чорні мури, побудовані з дуба та укріплені чорноземом. Інша — що у цьому регіоні розводили чорних овець, і саме вони дали назву містові. Третя — що тут жили бояри із прізвищем Чорні. Парадоксально, що у 1992 році, коли для обласних центрів створювалися доменні імена, Чернівці спочатку отримали російськомовний домен. І тільки у 2015 році в українського старовинного міста з'явився домен, транслітерований з української мови — chernivtsi.ua.

Обласний музей народної архітектури та побуту

Етнографічний комплекс просто неба схожий на київський Пирогів. На площі 20 га розміщено 35 пам’яток архітектури, доставлених із різних місць Буковини. Серед них старовинні хати з інтер’єром, інвентарем та костюмами, садиба 19 століття із спорудами. Особливо примітними є дерев’яні вітряки, полонинська зграя, де жили і робили бринзу пастухи, сільська корчма. Скансен — відмінне мальовниче місце для знайомства з життям мешканців регіону. На території проходять майстер-класи, театралізовані обряди та фольклорні свята.

Художній музей

Знайомство з експозицією музею розпочинається з фасаду будівлі 1870 року. Статуї, ажурні балкончики, фриз із листя та майолікове панно на стіні являють собою прикраси будівлі у стилі модерн. Оздоблення прославляє австрійську Імперію Габсбургів. 12 римських богів на панно уособлюють 12 провінцій часів Франца-Йосифа І, онука імператора Риму.

Зовнішнє та внутрішнє оздоблення майже не змінилося, тому варте уваги мандрівників. Музей в’їхав у будівлю в 1991-му році. В експозиції 12 тис. експонатів 17-20 століть. Серед них картини, ікони, вишивки, писанки буковинського регіону.

Турецька криниця

На площі Пресвятої Марії розміщується найстаріше водне джерело міста - мурована криниця з альтанкою-куполом. Її збудували турки у 17 столітті, коли Молдавське князівство перейшло під владу Османської імперії.

З будовою пов’язані романтичні легенди про турецького пашу, що втратив голову від нерозділеного кохання до місцевої дівчини. Розлючений через відмову він позбавив мешканців міста води. Тоді красуня віддала перевагу смерті. Тому криниця знову була відкрита.

Багато років воду брали для пиття, обрядів хрещення та зведених поряд лазень. На площі можна не лише оглянути колодязь та набрати води, але також побачити квітковий годинник, фонтан у римському стилі та кований велосипед – подарунок місту від місцевих ковалів.

Ратуша

Міська триповерхова ратуша з 50-тиметровою вежею з’явилася в Чернівцях у 1847 році. Відразу двоє старовинних годинників встановлено на стінах. Будова — взірець прекрасної пропорційної архітектури пізнього класицизму. 

Однак відвідати ратушу варто не лише заради гарних стін. З оглядового майданчика башти відкривається чудовий краєвид на місто. А опівдні трубач у національному костюмі виконує з вежі гімн Буковини. 

Це лише частина унікальних визначних пам'яток Чернівців. З кожним приїздом у місті можна відкривати щось нове та цікаве. Тому багато туристів повертаються сюди знову і знову.