ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Суд зупинив нову систему харчування української армії

26 липня окружний адміністративний суд Києва визнав недійсним наказ Міністерства оборони про проведення реформи харчування в Збройних силах України.

За новими стандартами годували бійців десантно-штурмових військ, мотопіхотні, мотострілецькі і танкові підрозділи. Перехід всіх інших військових частин на нову систему мав завершитися цього року, пише "Український інтерес" з посиланням на прес-службу відомства.

У Міністерстві оборони зазначають, що реалізація ухвали суду ставить під загрозу розвиток системи харчування військовослужбовців Збройних Сил України, яка була розроблена відповідно до стандартів НАТО та передових країн світу.

Як наголосили у Міноборони, зупинення дії наказу тягне за собою низку наслідків, зокрема, — стагнацію розвитку якості та рівня харчування особового складу, подальші можливості корупційних проявів в системі харчування ЗС України, повернення до застарілих та неефективних підходів продовольчого забезпечення. Скасування нових стандартів негативно вплине на систему забезпечення збройних сил в цілому, а також на мотивацію українських військових, зокрема тих, які виконують бойові завдання в районі проведення ООС.

У процесі реформування харчування за стандартами НАТО їдальні для військовослужбовців були повністю відремонтовані, там встановили нове обладнання для приготування їжі, зберігання та підготовки продуктів, закупили нові меблі і посуд.

Однією з головних інновацій було розширення переліку продуктів та страв і підвищення добової кількості калорій — від 3 500 до 6 000. Якщо раніше раціон військових складав 36 найменувань продуктів, то зараз — більше 400. Триразове харчування на одного бійця коштує наразі 84 гривні.

Також кухарі орієнтуються на потреби та побажання особового складу, наявність особливих дієт. У порівнянні з минулим типом харчування зараз є страви на вибір, різноманіття фруктів, риби, кава і соки, узвари і йогурти.

У Міністерстві оборони запевняють, що оскаржать зазначену ухвалу в судових інстанціях.