ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Стань донором - подаруй життя: благодійний проект коломиянина Назарія Тодоріва. ВІДЕО

Стань донором - подаруй життя- це благодійний проект коломиянина Назарія Тодоріва, з яким чоловік прийшов на проект Нові Лідери 2.

Про це інформують Факти.

Щороку сотні хворих українців проходять через трансплантацію кісткового мозку за кордоном за рахунок благодійної допомоги, власних коштів і рідко державної допомоги, однак тисячі інших пацієнтів приречені на смерть.

Назар втратив товариша. На його честь заснував благодійну організацію "Коник Хелп" і прагне від смерті врятувати інших людей.

Товариш Назара Андрій Коник захворів на лейкімію. Врятувати могла пересадка кісткового мозку. Вартість 200 тис доларів. Поки шукали потенційного донора (рідні брати не підійшли), хлопець помер. Це стало сильним ударом для Назара.

3 роки назад Назар вирішив створити БФ "Коник Хелп", вирішив перезавантажити процес трансплантації органів в Україні, чим вирішив показати людям, що трансплантація кісткового мозку - це не хірургічне втручання, а медична процедура, яка триває кілька хвилин.

" Українці думають, що коли стаєш донором тобі, розрізають спину,дістають частину, ти можеш стати інвалідом. Насправді це фейк, каже Назар. Людина приходить, здає пункцію, рятує життя іншій людині, після чого через 20 хв йде додому і через 1,5 місяці може знову стати донором".

В Україні трансплантацію мозку роблять тільки дітям і тільки десяту частину від потреби. Старші 18- приречені на смерть.

Назар вірить, що разом з командою однодумців змінить жахливу статистику, завдяки доступу до Всесвітньої бази донорів.

Людей, які хочуть стати потенційними донорами кісткового мозку дуже багато, їм потрібен поштовх, який намагаються дати однодумці Назара.

До просвітницьких акцій долучаються навіть священники.

"Ми хочемо, щоб онкохворі мали можливість безкоштовно лікуватися в України, мали можливість проводити пересадку кісткового мозку саме у нас", - каже Назар.

Саме з таким проектом Назар бере участь в Нових лідерах 2. Каже, законодавство трансплантацію дозволяє, лікарі також є, але з обладнанням проблема: потрібні стерильні бокси зі спеціальною вентиляцією, матеріально-технічне забезпечення та лаболаторна база для обстеження потенційних донорів.

Важливо також популяризувати трансплантацію, адже вона рятує тисячі життів.