ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Сонячний і тепловий удари: як розпізнати і допомогти

Тривале перебування під прямими сонячними променями може бути небезпечним. Проте не менш небезпечним може бути перебування у спекотних приміщеннях, інформує Центр громадського здоров’я України.

Сонячний удар — це патологічний стан. Відбувається порушення роботи головного мозку через тривалий вплив сонячних променів на не вкриту капелюхом голову.

Тепловий удар — це форма гіпертермії, за якої різко підвищується температура тіла. Тепловий удар діагностують, спостерігаючи за симптомами й ознаками у людини, після впливу екстремальних температур.

Сонячний удар вважають різновидом теплового. Тепловий удар відрізняється від сонячного тим, що під час нього перегрівається все тіло, а не лише голова.
Під час сонячного удару розширюються кровоносні судини мозку, що може викликати ураження нервової системи.

Сонячний удар провокує тривале перебування на сонці. Тепловий удар — підвищена температура повітря і надмірна вологість.

Під час теплового удару порушується терморегуляція і втрата рідини організмом. Тепловий удар може виникнути під час високої фізичної активності в тісному приміщенні або у спекотну погоду на вулиці і навіть під час надмірного укутування малюків.

Найважливіші заходи запобігання теплового удару — уникати зневоднення та енергійних фізичних навантажень у спекотну, вологу погоду.

Немовлята, люди похилого віку, спортсмени та люди, які працюють на відкритій місцевості — найбільш вразливі групи.

Немовлята, діти чи тварини, яких залишили у авто мають серйозний ризик отримати тепловий удар. Навіть у помірну погоду температура всередині закритого автомобіля може досягати небезпечних рівнів.

Ознаки теплового та сонячного удару:

▪️теплові висипання: скупчення червоних прищиків або маленьких пухирців;
▪️м’язові спазми в руках, ногах або животі;
▪️короткочасна втрата свідомості;
▪️підвищення температури тіла;
▪️нудота;
▪️блювота;
▪️втома;
▪️слабкість;
▪️головний біль;
▪️запаморочення;
▪️відсутність пітливості, гаряча, червона або рум’яна суха ▪️шкіра;
▪️швидкий пульс;
▪️утруднене дихання;
▪️галюцинації;
▪️дезорієнтація.

У кожної людини симптоми можуть різнитися, тому потрібно бути уважним та у будь-якому випадку зателефонувати до служби екстреної медичної допомоги (103) за підозри на тепловий чи сонячний удар.