ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Сьогодні найдовший день у році — день літнього сонцестояння

Сьогодні найдовший день у році — день літнього сонцестояння. Літнє сонцестояння або літнє рівнодення - це день початку літа в північній півкулі Землі і початку зими в південній півкулі.

День літнього сонцестояння нерідко називають справжнім "початком", або "серединою" літа, а також "сонцеворотом". З ним пов'язані свята, веселі гуляння і народні прикмети.

Сучасна астрономія знає, що в році є два сонцестояння: зимове та літнє.

У північній півкулі зимове сонцестояння припадає на 21 або 22 грудня, і тоді спостерігається найкоротший день (і найдовша ніч), а літнє – 20 або 21 червня, коли спостерігається найдовший день і найкоротша ніч.

Літнє сонцестояння настає тоді, коли нахил осі обертання Землі в напрямку Сонця приймає найменше значення, і сонце досягає максимально високої для спостерігача позиції. У цей день настає астрономічне літо – світлові дні стануть поступово скорочуватися, а ночі – ставати все довшими.

Це свято має безліч назв в народі: Івана Купала, Іван-травник, Ярилин день, Сонцекрес, Духів день, Свято Роси - це все назви дня літнього сонцестояння в різні часи у різних народів.



 

У 2018 році в Україні воно відбудеться 21 червня о 13.07 за київським часом. Тривалість найдовшого дня становить 17 години і 33 хвилини.

Цей день має безліч назв у народі. Івана Купала, Іван-травник, Ярилин день, Сонцекрес, Духів день, Свято Роси - це все назви дня літнього сонцестояння в різні часи у різних народів.

А в деяких країнах, наприклад, у Фінляндії та Швеції, день літнього сонцестояння навіть є вихідним днем і національним святом.