ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Сьогодні - День Соборності України

День Соборності України — свято, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

 Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року.

102 роки тому, 22 січня 1919 р., у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. 

За повідомленням почесного краєзнавця України, коломиянина Миколи Савчука, поміж тих, хто стояв у Києві на майдані 22 січня 1919 року, був і відомий громадсько-політичний діяч з Печеніжина, один з чільних діячів радикальної партії Гриць Дувірак (1877 - 1957). Уродженець с. Марківки, він був відомою постаттю на Гуцульщині та Покутті.

Гриць Дувірак

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.