ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Сезонні алергії: головні симптоми і методи лікування

"Зараз це дуже поширене явище, – розповідає лікарка-алерголог Любов Антонюк, – насправді на прояви алергії впливає все: спосіб життя, продукти харчування і стан навколишнього середовища. Окрім цього, хто в дитинстві хворів на діатез або дерматит – має великі шанси захворіти на поліноз. У дітей, батьки яких хворіють на алергію, також можуть з’явитися прояви алергічних реакцій. Кількість людей, які страждають на це захворювання, щороку зростає".

Алергічний риніт може тривати і цілий рік.

Цього місяця цвітуть такі дерева, як горіх, осика, акація, ялиця, сосна та липа. Існують і перехресні алергічні реакції. Це коли є алергія паралельно, наприклад на ліщину і на яблука. Сонячна вітряна погода сприяє проявам таких симптомів, як: сльозотеча, свербіж очей та вух, кашель, першіння в горлі, чхання, висипка на тілі.

Якщо такі симптоми проявляються, значить у вас поліноз. У таких випадках варто:

– після того, як прийшли з вулиці, потрібно прийняти душ. Якщо немає такої можливості, обов’язково промийте ніс та очі;

– одяг, в якому ви ходили надворі, змінюйте. Найкраще його залишити і не заносити в кімнату, в якій спите;

– перед тим, як іти спати, у спальні варто зробити вологе прибирання. Якщо відчиняєте вікно, застеляйте його марлевими фіранками, в такий спосіб у кімнату не потраплятиме пилок. Також не сушіть одяг надворі в сонячно-вітряну погоду;

– обов’язково пийте багато води – слабогазованої або перекип’яченої;

– якщо сверблять очі, носіть окуляри;

– в цей період не можна ходити в ліс, на сінокіс чи в поле. Забороняється працювати на городі.

Найбільша помилка, яку допускають люди, – це самолікування. Замість того, щоб піти до лікаря, хворі самі йдуть в аптеку, купують ліки та приймають їх.

Дуже часто не розрізняють прояви простої застуди від алергічних проявів. У результаті приймають велику кількість ліків, які, зрештою, не допомагають. Як розрізнити? Дуже просто. Варто лише пригадати, як часто ці симптоми у вас проявляються. Якщо в конкретний період часу кожного року – значить у вас алергія.

А взагалі таке захворювання, як поліноз, обов’язково потрібно лікувати. Якщо цього не робити, стан людини з кожним роком буде лише ускладнюватись. І врешті-решт можуть початися приступи задухи, які плавно перейдуть в астму.

"Коли до нас приходять пацієнти, ми спочатку знімаємо симптоми. Виписуємо відповідні таблетки та розповідаємо про методи захисту. І лише після зникнення алергії приступаємо до лікування. Адже в період загострення полінозу проводити інтенсивне лікування не можна. Після зняття симптомів роблять відповідні алергопроби. Їх проводять як у Коломиї, так і в Івано-Франківську. Після цього призначають лікування. Схеми різноманітні. Деколи відповідний курс потрібно проходити рік, інколи – цілих п’ять", – розповідає алерголог.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: Чи можливо влітку заробити "зайву" копійку в Коломиї?