ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Чи можливо влітку заробити "зайву" копійку в Коломиї?

Дмитро Козуб’як – родом з Коломиї, але наразі живе в Саджавці. Хлопець навчається в Коломийському економіко-правовому коледжі на спеціальності "товарознавство". Минулого літа працював продавцем морозива у відомому коломиянам і гостям міста фургончику "My yummy bus". Зараз займається хімчисткою автомобілів. У тимчасовому підзаробітку Дмитро бачить лише одні плюси.

"По-перше, це завжди живе та відкрите спілкування з людьми. По-друге, ця робота вчить тебе самостійності та швидкому розв’язанню проблем. Наприклад, через перенапругу кавоварка перестала робити каву. Люди вже зробили замовлення і чекають. Тоді потрібно швидко реагувати і знаходити вихід з ситуації", – розповідає хлопець.

Звичайно, як і в кожній роботі, є свої плюси й мінуси. Під час спеки температура сягає сорока градусів – дуже складно просидіти увесь день, а кондиціонера в таких автомобілях здебільшого нема.

За словами хлопця, знайти роботу на літо в Коломиї абсолютно не складно. Головне – бажання та наполегливість.

"Нема легкої роботи, будь-яка робота вимагає зусиль, і немає значення, ким і де ти працюєш. Все залежить від того, яку мету ставиш перед собою. Але, насамперед, ти повинен зацікавити роботодавця і довести, чому саме тебе повинні взяти на роботу".

Андрій Осачук, власник фургона "My yummy bus", вже три роки успішно веде свій невеличкий бізнес. Адже саме тут можна купити відоме на все місто чорне та бірюзове морозиво. Під орудою Андрія працюють як студенти, так і випускники ліцеїв.

"Під час літніх канікул знайти працівників не важко. Складніше це зробити восени та навесні, коли студенти на навчанні. Досвід для нас не грає великої ролі. Головне – бажання працювати та любов до морозива і дітей, адже діти – наш головний клієнт, на якого ми щодня чекаємо", – розповідає Андрій.

За словами власника, роботу потрібно виконувати якісно й сумлінно. При цьому ніколи не шкодувати коштів на обладнання, якщо ти хочеш, щоб клієнти до тебе поверталися знову і знову. При працевлаштуванні молодих людей велику роль відіграє їхня енергійність, оперативність та швидкість. Незважаючи на це, вони не завжди працюють на повну силу, тому варто контролювати і тримати дисципліну.

Олександр Микитюк, старший бариста у кав’ярні "Street Coffee", навчається в Коломийському інституті Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника за спеціальністю "Фізичне виховання" за напрямком "Пауерліфтинг". Хлопець має невеликий досвід, але встиг попрацювати у різних сферах: від касира на Буковелі до офіціанта у кафе. Найбільше до душі йому припала робота бариста. Зараз ця професія набирає обертів та стає все популярнішою.

"Я навчився варити каву та роблю перші кроки в освоєнні такої техніки, як "латте-арт". Це особливий спосіб вливання молока в еспресо, після чого на поверхні кави з’являються різні візерунки. Енергетика кави залежить від твого власного настрою. Якщо будеш у поганому гуморі, його відчують і відвідувачі. Смак кави буде гіркий і несмачний", – розповідає Олександр.

Хлопець пішов на роботу, тому що потрібно було платити за навчання. Але жодного разу не пошкодував про своє рішення. "Підробіток, особливо влітку, допомагає мені бути фінансово незалежним. Окрім цього, не люблю сидячу роботу. Тут завжди присутній рух".

У школі хлопець був тихим учнем та мало з ким товаришував. Завдяки роботі у сфері обслуговування, Олександр завів багато нових друзів та навчився спілкуватися з людьми у будь-яких ситуаціях.

"У нас бувають різні випадки. Деколи люди, самі того не розуміючи, виплескують усі свої негативні емоції. Тоді найкращою зброєю є ввічливість, на яку вони не знають, як реагувати, – стверджує хлопець. –  Часто бачу молодь, яка розпиває алкогольні напої, поводиться некультурно і вульгарно. Багато з них не заробляють гроші, а отримують як належне від батьків. Вони не розуміють, що зараз мають усе, тільки завдячуючи близьким. У житті за тебе ніхто нічого робити не буде. Підробіток допомагає зрозуміти це і показує, як складно насправді заробити гроші".

Тарас Кубарич, франчайзі "Street Coffee", переконаний: у закладі, аудиторія якого націлена на молодь, повинні працювати молоді люди.

"Перевага молодих працівників – у їхній енергійності та швидкості. Але великим мінусом є часте відлучення на заняття. Більшість студентів не приходять влаштовуватися на тривалий термін, тому кожні кілька місяців змінюється персонал. Особливо це стосується тих, які навчаються на денній формі", – розповідає хлопець.

За словами Тараса, для роботодавця головне – бачити бажання. Людині, яка прийшла на співбесіду, не варто хвилюватися, а навпаки, бути впевненою і в жодному разі не нахабною. Завжди потрібно ставити запитання та проявляти ініціативу. Найголовніша помилка, яку роблять молоді люди, – це поспіх. Вони завжди поспішають і за один день хочуть стати професіоналами.

Підсумовуючи, робимо висновок, що в Коломиї найактуальнішим варіантом підробітку влітку є робота у закладах харчування, здебільшого вуличного типу. Наступним видом є розповсюдження флаєрів та іншої рекламної продукції вулицями міста. Дехто подається й за кордон (з компанією знайомих чи до родичів). Є й варіанти роботи диспетчером-консультантом на телефоні чи комп’ютері.

Роботодавці чудово розуміють, що влітку є можливість залучити молодих працівників на непостійні роботи. Часто різноманітні магазини чи заклади організовують акції, промоції тощо, куди ж запрошують працівників на розповсюдження рекламної інформації.

Головне, коли намагаєтесь влаштуватися на будь-яку сезонну роботу за кордоном чи в Україні, варто домовитися про документальне оформлення трудових відносин і уважно ознайомитися з трудовою угодою.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: "100 км за 12 годин": Любомир Гев'юк встановив рекорд коломийської бігової спільноти "Kolomyja running club"