ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Проблеми корупції в регіонах напередодні місцевих виборів: від слів до дій

24 липня в онлайн-форматі відбулася панельна дискусія “Проблеми корупції в регіонах напередодні місцевих виборів”, яку організувала громадська організація “Антикорупційний штаб” за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

За даними опитування “Корупція 2020: розуміння, сприйняття, поширеність”, реалізованим EUACI, українці вважають корупцію другою за значущістю проблемою після військових дій у Донецькій і Луганській областях. Окрім цього, 44,2% українців повідомили в опитуванні, що стикалися з корупцією за останній рік. Напередодні місцевих виборів 2020 в Україні з’являється можливість для змін на регіональному рівні, тому Штаб включив антикорупційні положення в регіонах у порядок денний панельної дискусії.

У першому блоці дискусії “Чим небезпечна корупція в регіонах” експерти пояснили, що боротися з корупцією лише на центральному рівні недостатньо, бо Україна – це велика держава зі своїми регіональними особливостями, де мешканці щодня стикаються з побутовою корупцією та унікальними регіональними схемами. 

На заході був присутній керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій ДЕРКАЧ, який відмітив: “Ми плануємо створити окремий антикорупційний портал саме для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції, і куди ми будемо долучати громадськість. На цьому сайті ми працюватимемо з Антикорупційними програмами, оцінкою корупційних ризиків, створимо карту уповноважених осіб по регіонах та будемо проводити онлайн-навчання для них”.

У другому блоці дискусії експерти обговорили корупційні проблеми у сфері землі та комунального майна в регіонах і те, як з ними боротися

Консультант з питань розвитку місцевого самоврядування проектів міжнародної технічної допомоги Тарас СЛУЧИК зазначив: “В контексті місцевих виборів потрібно вимагати від кандидатів у депутати міської ради і у кандидатів на посаду міського голови, щоб вони впроваджували реальну, ефективну та зручну геоінформаційну систему з міським земельним кадастром, з реєстром комунального нерухомого майна, з реєстром договорів оренди комунального майна як земельних ділянок, так і нерухомого майна (будівель, споруд), та з реєстром тимчасових споруд”.

У третьому блоці дискусії було висвітлено проведення місцевих виборів 2020 в Україні як можливість для боротьби з корупцією на регіональному рівні.

Народна депутатка, членкиня Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Олександра УСТІНОВА розповіла: “Якщо говорити в контексті виборів, то ми зараз формуємо команду по конкретних сферах, наприклад, охорони здоров’я чи будівництва, таким чином, щоб ці люди розуміли, що саме в цій сфері їм потрібно зробити для подолання корупції на місцях. Я зараз бачу необхідність заводити людей, які чітко будуть знати, що треба буде маленькими кроками змінити всередині системи, всередині місцевих рад та адміністрацій.”. 

В результаті, під час заходу були озвучені найбільші корупційні проблеми в регіонах України, представлені плани громадських активістів, депутатів та представників міжнародних організацій і посольств щодо подолання корупції на регіональному рівні та актуалізовані проблеми корупції в регіонах напередодні місцевих виборів 2020 року.

Захід відбувся в рамках проекту ПРООН "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

За додатковою інформацією звертайтеся до комунікаційниці Антикорупційного штабу Лозінської Христина за номером +380685392599, або е-мейлом: shtab.net@gmail.com

Додатково: Антикорупційний штаб – громадська організація, створена у 2014 році. ГО “Антикорупційний штаб” розробляє цифрові інструменти, які підвищують спроможність громадян контролювати прозорість та ефективність роботи органів місцевої влади. Метою Антикорупційного штабу є запобігання і протидія корупції, а також зменшення толерантності до корупції серед населення. 

Читайте також: 7 головних питань про місцеві вибори-2020: як проголосувати та кого обираємо.