ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Прикарпаття за крок до старту виборчої кампанії: новий кодекс, фальстарт агітації та формування ТВК

В Івано-Франківській області у серпні потенційні кандидати в депутати до місцевих рад, потенційні кандидати на крісло голів громад та деякі партії неабияк активізувались. Окрім політичної реклами на білбордах, вони проводили зустрічі із жителями міст та розповсюджували партійні газети, інформаційні буклети та листівки з політичною рекламою.  

Про це під час онлайн-пресконференції у п’ятницю, 4 вересня, розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Івано-Франківській області.

Серед партій найактивнішими були політичні партії: «Європейська Солідарність», «Слуга Народу», «Батьківщина», «Свобода», «Платформа громад»  УДАР,  «Голос», «Перемога Пальчевського»,  «Українська Галицька Партія», «Пропозиція».

Серед потенційних кандидатів:  Сергій  Басараб, Петро  Шкутяк, Олександр Богачов, Надія Левконович, Володимир  Олійник, Віталій Мерінов, Богдан Станіславський, Сергій Лосюк,  Руслан Марцінків, Павло Григорук, Роман Харук, Олександр Шевченко, Наталія Сербин.

Найактивніше рекламували свої сторінки у соціальній мережі: Українська Галицька партія  та потенційні кандидати Олександр Шевченко ,  Сергій Лосюк

Як повідомив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області Богдан Морикіт: «До початку виборчого процесу та набуття організаціями партій і кандидатами статусу суб’єкта виборчого процесу вказана реклама не може вважатися передвиборною агітацією. Однак, на сьогодні рекламу партій, що розміщується як зовнішня реклама, ми можемо називати політичною рекламою відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про рекламу».

Витрати на таку рекламу мають бути відображені у фінансових звітах політичних партій згідно зі статтею 17 Закону України «Про політичні партії в Україні».

Крім того, 10 серпня Центральна  виборча комісія (ЦВК) утворила та сформувала обласні, районні та міські територіальні виборчі комісії. На Івано-Франківщині було утворено 22 ТВК: одна обласна, шість районних (Івано-Франківську, Коломийську, Калуську, Коломийську, Косівську, Надвірнянську) та 15 міських (Болехівську, Бурштинську, Галицьку, Городенківську, Коломийську, Долинську, Івано-Франківську, Калуську, Косівську, Надвірнянську, Рогатинську, Снятинську, Тисменицьку,  Тлумацьку та Яремчанську).

Згодом стало відомо, що та члени територіальних виборчих комісій в Івано-Франківській області працюють на громадських засадах, допоки офіційно не розпочнеться виборчий процес. Втім, це не вплинуло на формування сільських та селищних ТВК. В Івано-Франківській області їх є 47.

Найбільше представників у сільських та ТВК матимуть такі політичні  сили:

  • «Слуга Народу»  – 139
  • «Європейська солідарність» – 138
  • ВО Батьківщина – 118 
  • ВО «Платформа Громад»  – 46
  • «За майбутнє» – 45
  • ВО «Свобода»  – 32

«Всі територіальні виборчі  комісії в Івано-Франківській області розпочали роботу вчасно. Звісно, на деякі засідання прийшли не всі члени ТВК. Наприклад, на засіданні обласної виборчої комісії були відсутні 7 членів із 18. Зокрема, це представники таких політичних сил, як Інтернет партія, «Опозиційна платформа – За життя», «УДАР», «Антикорупційний рух», «Солідарність жінок України», «Зелений Тризуб», «Партія Захисників України», – повідомив Богдан Морикіт.

Щодо замін у складі ТВК то, в Івано-Франківській обласній виборчій комісії змінила свого представника «Інтернет партія України». У Івано-Франківській районній ТВК змінились представники партій «Наша Земля» та «Сила і честь», а у Івано-Франківській міській комісії ротації провели «Партія Українського народу» та «Нова Політика».

Партія «Сила і честь» зробила чи не найбільше ротацій. Їхні представники змінилися у Верховинській, Косівській та Калуській територіальних виборчих комісіях. А також у Бурштинській, Болехівській,  Калуській та Коломийській міських ТВК.

1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, в якому було закладено норми законопроєкту №6240, що передбачав можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах. Ці новації спільно з народними депутатами розробляли також експерти громадських організацій, зокрема і Громадянської мережі ОПОРА.

«Тепер усі мобільні всередині країни громадяни зможуть змінити або визначити свою виборчу адресу та проголосувати за місцем фактичного проживання на всіх видах виборів. Цю не доведеться повторювати перед кожними виборами, якщо людина не змінить місце проживання», – пояснив Богдан Морикіт.

Детальну інструкцію, як виборцям, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації, проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року можна знайти на сайті ОПОРИ.

До теми: Яким буде новий бюлетень під час місцевих виборів, як у ньому розібратися і хто його отримає?

Скільки грошової застави заплатять прикарпатці на місцевих виборах

 Серед керівництва 22 ТВК на Франківщині найбільше представників "Голосу", - ОПОРА

Оприлюднили склади Коломийських міської і районної територіальних виборчих комісій

Читайте також: 7 головних питань про місцеві вибори-2020: як проголосувати та кого обираємо

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.