ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Прикарпатський онкоцентр отримав надсучасний апарат МРТ

Сьогодні, 6 грудня, в Прикарпатському онкоцентрі урочисто відкрили та освятили кабінет магнітно-резонансної томографії.

Тут функціонуватиме надсучасний томограф Vantage Titan MRT-1510 виробництва Canon Medical Corporation, який єдиний в області в державних медичних закладах, бо дотепер подібні апарати працювали лише в приватних установах, повідомляє Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

За словами завідувачки відділенням променевої діагностики Прикарпатського онкологічного центру Закали-Горшко Ірини, саме цей 1,5-тесловий апарат є незамінний в діагностиці онкопатологій. Його характеристики дають змогу точно виявляти захворювання та його поширеність. Сучасний МРТ має велику роздільну здатність, що дозволяє стадіювати захворювання та оцінювати ефективність лікування. 

«Магнітно-резонансний томограф, який в нас функціонує на сьогодні, не має таких можливостей, – каже завідувачка, а цей зможе визначати онкопатології з дуже високою точністю не тільки в будь-яких органах, а й в різних системах організму. 
За день на томографі можна буде обстежити 5-6 пацієнтів. Процедура триватиме 40-60 хвилин». 

Директор Прикарпатського клінічного онкологічного центру Володимир Романчик додає, що апарат вже повністю готовий до роботи, позаяк успішно пройшов тестування. На сьогодні на ньому вже обстежили 25 пацієнтів.

«Такого апарату, як в нас, – каже директор онкоценту, – не те щоб в області, а й в Західному регіоні немає. Стаціонарних або амбулаторних онкологічних хворих, чи з підозрою на рак, скерованих від вузьких спеціалістів, як от нейрохірург чи онколог, обстежуватимуть безкоштовно. Для інших – вартість обстеження становитиме 2460 гривень. Але й ця сума значно нижча, ніж у приватних закладах.

Потреба в цьому МРТ надзвичайно велика, адже за словами Володимира Романчука, кожного року реєструють 4500-4700 первинно виявлених онкохворих. Через стаціонар проходить 7500-7800 пацієнтів. А в консультативній поліклініці за рік приймають близько 50 тисяч осіб.

«Дуже важливо, що такий апарат появився в нашій області, та ще й обстеження буде проводитись безкоштовно", – каже голова облдержадміністрації Денис Шмигаль.

Вартість такого апарату становить близько 43 мільйони гривень: з державного фонду регіонального розвитку поступило біля 34 мільйони, державна субвенція – 6 мільйонів і 3,4 мільйона обласний бюджет.

"Забігаючи наперед, хочу сказати, що в планах створення лінійного прискорювача. Це вже наступна стадія розвитку, яка дасть можливість не просто виявляти і діагностувати, а ефективно лікувати онкозахворювання", – зазначає Денис Шмигаль.