ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Прикарпатські студенти-медики протестують проти міжнародного іститу і планують судитися з МОЗ

Студенти Івано-Франківського національного медичного університету, які в цьому році змушені здавати іспит IFOM, складений за американським зразком, протестують та хочуть судитися.

Сьогодні, 28 червня, десятки студентів зібралися на цьому ж місці, щоб порозмовляти із адвокатом, пише Галицький кореспондент.

IFOM – International Foundations of Medicine – іспит з Міжнародних основ медицини. IFOM розробляється однією з найавторитетніших у світі атестаційних рад – Національною радою медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки (NBME – National Board of Medical Examiners).

В Україні іспит IFOM адмініструється Центром тестування при МОЗ України спільно з NBME.

Як вказано на сайті центру оцінювання, за змістом тестові завдання IFOM охоплюють питання внутрішньої медицини, хірургії, педіатрії, психіатрії, акушерства та гінекології, які повинні знати студенти будь-якої країни світу, навчаючись на останньому курсі вищого медичного навчального закладу. Однак студенти-медики кажуть, що українці вчаться за застарілими підручниками, і якщо у світі підготовка до цього тесту починається за два роки, то в Україні просто неможливо встигнути підготуватися. Більше того, тестування є обов’язковим.

“Іспити, які нам впроваджують – не відповідають програмі навчання, ми вважаємо, що на нас не те щоб ставлять експерименти, але не дають можливості підготуватися. На протести збираються тисячі студентів в різних містах України, студенти всієї країни скинулися грошима щоб найняти адвокатів”, – пояснює студентка Ганчак Оксана.

Більше того, іспит здаватимуть у три зміни, дві в понеділок та ще одна у вівторок. Для однієї зміни час здачі разом із реєстрацією – п’ять годин, принести із собою воду чи їжу заборонено.

Адвокат пояснив, що від імені одного зі студентів у Франківську подали позов на Міністерство охорони здоров’я, а приходити чи не приходити на екзамен – особиста справа студентів.

“Ми не можемо їм дозволяти чи забороняти. На початку екзамену вони мають підписати дозвіл на обробку персональних даних в іншій країні/організації, ми б радили цього не робити. Втім, це означає недопуск до іспиту”, – каже адвокат Іван Цебрій.

Самі студенти кажуть, що для них основне – зробити максимальну неявку на іспиті і довести справу до суду.