ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Прикарпатку не пустили за кордон через підроблений ковідний сертифікат

Про випадок з підробленими свідоцтвами про вакцинацію розповів у фейсбук Віктор Пехник.
З його слів, повертаючись  з Польщі до нього часто звертаються люди, щоб забрали їх з нейтральної сторони в Україну через те, що їх повернули польські прикордонники.
Того разу до нього підсіли іванофранківка та львів'янин.
Далі цитуємо:
"Питаю за що повернули?
- Та мали проблеми з документами
- В чому саме в вас була проблема?
- Наші ковідні сертифікати виявились підробкою.
- А ви що їх купили?
- Якщо чесно то так, дали по 70$ за кожен сертифікат. Нас тримали з 8 годин в їхній тюрмі на кордоні, ми признались що не проходили вакцинації та купили ці документи. Сказали що місяць неможливо буде нам заїхати до країн ЄС.
І ще пообіцяли що в нас буде штраф 1000 євро за підробку документів. (Мабуть після рішення суду)..."
Якщо хтось спокусився і зробив такий сертифікат про вакцинацію - раджу його не використовувати, - підсумував  Віктор Пехник.
Як повідомляє пресслужба Західного регіонального управління Держприкордонслужби України-Західний кордон
українські прикордонники уже майже місяць використовують електронні пристрої з програмним забезпеченням «SafeBorder» для перевірки COVID-сертифікатів. Воно передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його приналежності відповідній особі під час перетину кордону України.
Результатом їх застосування стали 37 випадків виявлення підроблених COVID-сертифікатів.
Зокрема, один з останніх випадків зафіксований у пункті пропуску «Краківець». Під час слідування на в’їзд в Україну наші співвітчизники, водій та три пасажири авто надали на прикордонний контроль «Міжнародні свідоцтва про вакцинацію».
В ході перевірки  виявлено, що свідоцтва містять ознаки підробки. За фактами виявлення підроблених COVID-сертифікатів направлено повідомлення до Національної поліції про виявлення ознак кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».
Загалом, з початку використання в пунктах пропуску програмного забезпечення «Safe Border» прикордонниками Карпатського загону здійснено перевірку понад 2500 сертифікатів. За результатами перевірки виявлено 37 підроблених документів про вакцинацію. Найбільше таких випадків зафіксовано в пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».