ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Права громадян на відшкодування завданої шкоди внаслідок стихійного лиха

Стихійне лихо в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській, Тернопільській та Львівській областях… Повінь в п’яти західних регіонах стала однією з найбільших в Україні за останні десятиріччя, масштаб руйнувань виявився колосальним.

Про права громадян на відшкодування завданої шкоди унаслідок стихійного лиха розповідає директорка Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ст. 2 Кодексу цивільного захисту України стихійне лихо – це природне явище, що діє з великою руйнівною силою, заподіює значну шкоду території, на якій відбувається, порушує нормальну життєдіяльність населення, завдає матеріальних збитків.

Дії держави повинні бути спрямовані на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, які спричинені стихійним лихом, шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

Характерними рисами стихійного лиха є його непередбачливість.

Питання, пов’язані зі зменшенням збитків та ліквідацією наслідків стихійного лиха, мають вирішувати органи державної влади та місцевого самоврядування. Серед заходів, спрямованих на зменшення шкоди від стихійного лиха, особливо виокремлюють організацію роботи рятувальних служб, створення відповідної інфраструктури, евакуацію населення із районів стихійного лиха тощо.

Соціальний захист постраждалих осіб

Заходи соціального захисту та відшкодування матеріальних збитків постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації включають:

1) надання (виплату) матеріальної допомоги (компенсації);

2) забезпечення житлом;

3) надання медичної та психологічної допомоги;

4) надання гуманітарної допомоги;

5) надання інших видів допомоги.

Забезпечення продуктами та речами першої необхідності постраждалих осіб, відбувається також за рахунок гуманітарної допомоги, яка є цільовою адресною безоплатною допомогою в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомогою у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха.

Реалізація права громадян на відшкодування шкоди у разі нанесення збитків майну внаслідок стихійного лиха

Відповідно до Порядку відшкодування шкоди особам, які постраждали від надзвичайних обставин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1992 року № 562, органи державної виконавчої влади, виконавчі органи місцевого самоврядування (комісії у справах осіб, які постраждали від надзвичайних обставин) видають потерпілим довідки про визнання їх такими, що постраждали від надзвичайних обставин, при наявності паспорта або документа, що його заміняє. Зазначена довідка є підставою для вирішення питань забезпечення житлом, відшкодування заподіяних матеріальних збитків, працевлаштування і надання іншої необхідної допомоги.

Особа, яка вважає, що є постраждалою внаслідок стихійного лиха має право подати письмову заяву органу державної виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, де зазначити короткий опис подій що відбулися, попереднє зазначення видів та масштабів збитків. Результатом реагування органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, є виїзд спеціально створеної комісії у справах осіб, які постраждали від надзвичайних обставин на місце події, про що в подальшому складається відповідний акт обстеження. У даному акті зазнаються обставини завдання збитків, види та розмір завданої шкоди, загальний майновий стан постраждалих та інші вагомі дані  за необхідності.

У разі відсутності згоди щодо питань, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, спір вирішується у судовому порядку.

Відшкодування вартості втраченого майна внаслідок стихії

Сума, яка підлягає відшкодуванню за втрачене майно внаслідок стихії, яке було застраховане, залежить від умов договору страхування.

Якщо майно не було застраховане відповідно до законодавства, матеріальні збитки, у тому числі вартість будівель, сільськогосподарських тварин, плодоягідних насаджень, посівів може відшкодовуватися за рахунок коштів місцевого чи державного бюджетів, суб’єктів господарювання або фізичних осіб, винних у виникненні надзвичайних ситуацій, добровільних пожертвувань фізичних та юридичних осіб, благодійних організацій та об’єднань громадян та інших не заборонених законодавством джерел.

Забезпечення постраждалої особи житлом

Відповідно до статті 86 Кодексу цивільного захисту України місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання забезпечують житлом постраждалих, житло яких стало непридатним для проживання внаслідок надзвичайної ситуації, шляхом:

надання житлових приміщень з фонду житла для тимчасового проживання;

позачергового надання житла, збудованого за замовленням місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання;

будівництва житлових будинків для постраждалих;

закупівлі квартир або житлових будинків.

Постраждалі, яким виплачено грошову компенсацію за зруйновану або пошкоджену квартиру (житловий будинок), житлом за рахунок держави не забезпечуються.

Чи є повінь форс-мажорною обставиною?

Відповідно до ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, зокрема ті, що викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Згідно з рекомендаціями Міжнародної торгової палати однією з категорій форс-мажорних обставин, які впливають на звільнення від цивільно-правової відповідальності, перебіг позовної давності, продовження термінів надходження виручки (надходження товарів) у зовнішньоекономічній діяльності, відстрочка (списання) податкового боргу − є повінь (крім щорічного розливу річок), землетрус, шторм, осідання ґрунту, цунамі, інші стихійні лиха природи, епідемії.

З будь-яких юридичних питань, пов’язаних зі збитками, завданими стихійним лихом, можна звертатися до системи безоплатної правової допомоги.

- За цим телефоном можна подзвонити і проконсультуватися: 0 800 213 103

- Ось тут усі адреси наших місцевих центрів та бюро, де вам безпосередньо нададуть юридичну допомогу: https://bit.ly/2B6xBEY

- Можна написати правове запитання у месенджер Фейсбук-сторінки Координаційного центру з надання правової допомоги: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid

- Якщо ви користуєтеся Телеграмом, можна написати у приватний чат системи БПД: https://t.me/LegalAidUkraineBot

До теми: Рятувальники продовжують допомагати постраждалим від паводку прикарпатцям. ФОТО, ВІДЕО

 

Читайте також: Повеневі історії. Ланчин

Повеневі історії: Воскресінці, хутір Запруття

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.