ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Перша українська феміністка. “Чорна пані” Наталія Кобринська

Сьогодні, 8 червня 1851 року народилася зачинателька українського жіночого руху, Наталія Кобринська. Письменниця, феміністка та засновниця жіночого альманаху «Перший вінок». 

Кобринська послідовно відстоювала ідею, що без активної участі жіноцтва створити культурну й політичну незалежну націю неможливо. 

Вона була першою усюди.

У 1884 році вона створила першу феміністичну організацію «Товариство руських жінок», а у 1887-му видала перший жіночий альманах «Перший вінок». Кобринська вважала, що книги в українських видавців треба саме купувати, а не просити в подарунок. У такий спосіб можна підтримати й освіту, і книговидання. 

Ми поклали собі метою впливати на розвій жіночого духа через літературу, бо література була всебічним образом ясних і темних сторін суспільного ладу, його потреб і недостатків.

При створенні альманаху до праці були залучені кращі творчі жіночі сили як: Олена Пчілка, Леся Українка, Людмила Старицька, Уляна Кравченко, Анна Павлик, Олеся Бажанська та інші. Альманах «Перший вінок» редагували і видавали самі жінки.


Видаючи «Жіночий альманах» з самих жіночих праць, ми не гадаємо відчужуватися від мужчин на полі загальних стремлінь і ізолювати жіноче питання від інших суспільних задач. Ми лиш переконані, що ніхто ліпше від нас самих не зможе знати про наші терпіння, недостатки і вимоги, що ми повинні старатися ближче об’яснити наше положення в суспільстві.

Найбільше Кобринську цікавить боротьба за політичні права й економічне унезалежнення жінки, що його вона вважає головною умовою жіночої емансипації. У 1891, Кобринська збирає підписи жінок на Галичині й так само подає до австрійського парламенту петицію з вимогою допустити жінок до навчання в університеті. 

Найбільше декларованих противників феміністичного руху побачили ми тоді, коли жінки зачали добиватись до університетів. Тоді-то появилися навіть такі мудрі, що на підставі ваги і величини мозку рішали, оскілько жінки спосібні до наукових студій, через що поставали не раз гарячі полеміки. Такі полеміки скінчилися, однак, всюди побідою жіноцтва. — З «Першого вінка»

Сучасники називали завжди усамітнену Кобринську «чорною пані»: усе життя вона носила чорний одяг і тільки на свята вдягала народний.

Наталїя Кобринська — безперечно одна з визначнїйших та інтереснїйших фіґур в нашім письменстві та взагалї культурнім житю. — Історик Михайло Грушевський про діячку.

Джерело: September