ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Eco-посиденьки по-коломийськи:  в парку Трильовського відбувся "Eco day"

Близько 70 людей зібралось на захід, який організували представники команди ГО "Eкoґвaлт" і БФ "Карітас". Така подія в Коломиї відбувається вже вдруге. Тема незмінна – екологія. Проте, це - не нудні лекції, а інтерактив, мотиваційні виступи, майстер-класи та власний досвід правильного сортування відходів і зменшення їхньої кількості.

Люди повинні стати більш екологічно свідомими

"Цього року в нас гостя зі Львова - Діана Попович, яка займається Zero Weste ("нуль відходів"). Також у програмі: показ фільму, вже традиційне миловаріння та майстер-клас із пошиття еко-сумок. Дуже тішить, що цьогоріч захід відвідало ще більше людей. Основна ціль Еко-дня - сформувати екологічну спільноту в нашому місті: людей, яким небайдуже сортування, навколишнє середовище. Частина приходить сюди, щоб дізнатись, що вони можуть зробити для збереження планети. Ми ж, у свою чергу, розповідаємо про себе, Zero Weste тощо", - ділиться голова ГО "Eкoґвaлт", Максим Вердеш.

Люди зібрались різновікові: від найменших до старших, багато молоді та молодих матерів із дітьми.

"Я дізналася про цей захід із соціальної мережі Facebook випадково. Мене зацікавило, тому що, так само, як і більшість мешканців Коломиї, я цікавлюсь збереженням довкілля та прагну почерпнути для себе щось нове в плані практичному, щоб не шкодити навколишньому середовищу. Сподіваюся, таких заходів у нашому місті буде організовуватись більше", - ділиться  Роксолана Ткачук, молода мати.

Надія Томенко прийшла на захід із маленьким сином, вона - героїня нашої статті на тему сортування сміття.  Сама сортує, залучає всю сім’ю та мотивує інших:

"Мені цікаво почути нову інформацію, альтернативи, бо розумію, що самого сортування не достатньо. А ще неабияк цікаво побачити процес миловаріння."

Zero Weste або життя в стилі "нуль відходів"

Це - ціла філософія, окремий рух, що набирає все більшої популярності. Це - спосіб життя. Лекторка Діана Попфалуші приїхала до нашого міста зі Львова. Сама вона в минулому - затятий «шопоголік»: мала більше 40 пар взуття та триста одиниць різного одягу. Та кілька років тому дівчина докорінно змінила своє ставлення до речей і життя загалом. Люди, що дотримуються принципу Zero Weste не просто відмовляються від пластику, вони обирають все органічне: засоби по догляду за тілом, зубні щітки тощо. На зустрічі дівчина поділилась, як із бавовни робить мочалки для посуду, а із оцту й апельсинової цедри – засіб для миття ванни.

Прихильники Zero Weste не викидають старі речі - вони їх використовують повторно, надаючи нове життя, наприклад шиють еко-торби для фруктів, круп тощо.

Проте, і це - ще не весь перелік того, про що можна було дізнатись на заході, адже організатори підготували неабияк насичену 3-годинну програму.

"Цей захід - уже щорічний. Головна мета - доносити людям інформацію про Zero Weste, екологію, сортування сміття. В програмі - величезна кількість майстер-класів і презентація спільного фотопроекту з фотографом Христиною Дем’янчук тощо", - ділиться Іванна Довганюк, координаторка заходу.

На перерві всі охочі могли скуштували натуральний лимонад та почастуватись солодощами. А ще, за бажанням, придбати еко-листівки.

Організатори не оминули й теми "Sep service" - програми, що діє в партнерстві з пунктом прийому "Вторма" та громадською організацією "Екогвалт". У рамках співпраці здійснюється безкоштовний вивіз сортованих відходів із будинків сімей, що стали учасниками програми.

Ну і не обійшлось без майстер-класу із пошиття еко-торбин, яку провела Олена Бойцан, працівник БО "Карітас", які допомагали в організації заходу:

"Фатук (назва матеріалу, з якого навчали виготовляти торбини на заході - ред.) може повністю замінити поліетилен. Дуже багато дітей долучилось до шиття та й загалом велика кількість задоволених людей. І мене дуже тішить, що люди зацікавлені в темі сортуванні сміття. Вони розуміють, що ця тема - на часі, тож готові робити перші кроки в сортуванні, замінюючи поліетилен еко-торбинками."

Читайте також: Копійка до копійки, а папір, поліетилен та скло - окремо. Як сортують сміття в Коломиї

Такі ініціативи гуртують людей і, як ми помічаємо їх щораз більшає. Зміни, які почнемо робити зараз, хай навіть малими кроками, вплинуть на наше майбутнє, на місто, країну, планету.

Автор: Віталій БИРЧАК

Фото: Володимир МАТЕЙЧУК