ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Перемоги та поразки відомого українського боксера

       Український боксер Олександр Усик пішов стопами братів Кличків, завоювавши кілька поясів чемпіона світу. Однак на батьківщині його ставлення до Росії зробило його суперечливою фігурою. За межами своєї країни ніхто не сумнівається у тому, що Олександр Усік – українець. Саме так усі ЗМІ описують нового чемпіона світу з боксу у надважкій вазі.

       Перемігши 26 вересня в Лондоні британця Ентоні Джошуа, Усік забезпечив собі титули чемпіона WBA, WBO, IBF та IBO у важкій вазі, як це зробили Віталій та Володимир Кличко багато років тому. На даний бій робили ставки як українці, завдяки сайтам азартних розваг https://vip-casino.org/ з ігровими автоматами онлайн України, так і іноземці. Але річ у тому, що Україна не дуже вірила у свого “героя” і не прагнула його підтримувати.

        "Пояси їдуть додому", - сказав Усик у відео, опублікованому на Instagram після бою. Президент України Володимир Зеленський привітав перемогу у Facebook, сказавши: "Україна повернула собі те, що їй належить!"

         Але на батьківщині поєдинок не транслювався жодним українським телеканалом, що є вкрай незвичайним для бою такого масштабу. Тим, хто хотів побачити бій у прямому ефірі, довелося вдатися до допомоги російського телебачення або платного телебачення. У соціальних мережах розгорілася суперечка про характер нового короля боксу. Коли одні вітали Усика з перемогою, інші нападали на нього.4

Сумнівна підтримка

Напевно, він один із небагатьох, якщо не єдиний, чемпіон світу з боксу, якого не вітають усі на батьківщині, але який стикається з ворожістю деяких особливо патріотичних українців. Причиною цього є неоднозначні заяви, які Усик робив у минулому щодо Росії та анексованого Криму, його рідного регіону. Справа не така однозначна.

Бажання відправити світові пояси у важкій вазі до Криму

Російськомовний Усик боровся з Джошуа у боксерських рукавичках із написами "Сімферополь" та "Україна", на яких була написана назва його рідного міста. Після бою він розмахував перед камерами синьо-жовтим українським прапором. Але після повернення до Києва Усик розпалив суперечки, коли заявив, що хоче привезти паски чемпіона світу до Криму, щоб показати їх своєму тренеру. Він планує зустрітися з Джошуа у матчі-реванші у Києві у 2022 році.

Усик, який переїхав із Сімферополя до Києва після 2014 року, коли Росія анексувала Крим, регулярно їздить на півострів. Він, як і раніше, тренується там і називає Крим своїм будинком. Протягом багатьох років його критикували в Україні за те, що він називає росіян та українців "одним народом" - так само, як це робить президент Росії Володимир Путін.

Крім того, його зв'язки з Російською православною церквою Московського патріархату та участь у російському фільмі про православ'я – це шип у боці для деяких. І щоразу, коли журналіст питав його, чи належить Крим тепер Росії чи Україні, він ухилявся від відповіді.

Фактом є й те, що Усик їздив на передову у східну Україну та навчав боксу солдатів української армії. Однак деякі бійці критикували його за заяви, які він робив і які вони вважали за проросійські.

Як сприймають таких українців, як Усик?

Український кінорежисер Олег Сенцов, який, як і Усик, родом із Криму, після анексії довгі роки був ув'язнений у Росії. Він сформулював українську дилему у Facebook: Як поводитися з визначними українцями, які не називають Росію "агресором" і підтримують із нею зв'язки? Чи потрібно намагатися переконати їх переїхати до Росії чи спробувати змінити їхні погляди?

У Росії Усика, швидше за все, зустріли б з розкритими обіймами. Відомий телеведучий Володимир Соловйов захоплено відгукувався про Усіка як про "найбільшого". Один відомий співак запропонував запросити Усика в Росію та підтримати його матеріально.

Сенцов назвав висловлювання Усика "путінськими пропагандистськими штампами", але запропонував "не відштовхувати його, а пояснити, що означає почуватися українцем і чому це не може співіснувати з "російським світом" - баченням транскордонної російської громади, яке пропагує Москва. Для цього потрібен час і "Допомога тих, хто вже усвідомив свою ідентичність", сказав Сенцов.

Ірина Медушевська з Одеси – одна з небагатьох впливових проукраїнських блогерів, яка публічно висловила радість щодо перемоги Усика. В результаті вона втратила близько 100 із понад 40 000 своїх передплатників.

"Сенцов у цьому випадку має рацію. З такими громадянами, як Усик, чиї зв'язки з Росією включають православну церкву", Україні знадобиться багато терпіння, сказала Медушевська: "Це дуже довгий процес, він церковна людина".

Це далеко не перший випадок, коли спорт та політика викликають спекотні суперечки в Україні. Після завоювання бронзи на Олімпійських іграх у Токіо у серпні стрибуня у висоту Ярослава Магучих потрапила під вогонь за те, що сфотографувалася із російською золотою медалісткою. Обидві вони несли прапори України та Олімпійського комітету Росії. Після повернення додому Махучих була викликана на килим заступником міністра оборони.

Плани Усика на майбутнє

Чемпіон IBF, WBO та WBA у надважкій вазі Олександр Усик (19-0, 13 КО) розповів Forbes, як змінилося його життя після перемоги над колишнім чемпіоном Ентоні Джошуа (24-2, 22 КО), повідомляє Укрінформ.

"Моє життя змінилося, але мої правила життя точно не змінилися. Я, як і раніше, живу за своїми принципами та стандартами. Щодо визнання, то після перемоги я був у кількох європейських країнах, де до мене підходило набагато більше людей. Тепер я готовий до Вайлдеру!", - сказав Усик.

"Після перемоги люди змінюють своє уявлення про мене, це їхнє право. Перед боєм з Джошуа я відчував, що просто продовжуватиму працювати над своєю підготовкою. Я міг би битися з Ф'юрі або Уайлдером, але зараз я зосереджений на матчі-реванші з Джошуа. Якщо я завоюю чотири пояси, це буде дуже гучна заява з мого боку. Мені все одно, чи готовий Джошуа до бою. Я готовий до будь-якого поєдинку", - додав український боксер. Як відомо, Усік переміг Джошуа одноголосним рішенням суддів.