ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Облрада заборонила будівництво ГЕС на території Івано-Франківської області

Івано-Франківська обласна рада проголосувала за заборону будівництва ГЕС у руслі Дністра на території області.

74 голосами облрада ухвалила рішення “Про заборону погодження питання розміщення гідроелектростанцій вздовж річки Дністер”. Облрада рекомендує районним, міським, селищним, сільським радам, на території яких заплановано будівництво об’єктів гідроелектростанцій, утриматися від погодження будівництва. Облрада звернулася з закликом ухвалити аналогічні рішення до Тернопільської і Чернівецької обласних рад. Ольга Галабала, заступник голови обласної ради та ініціаторка мораторію,  у виступі зазначила, що ажіотаж довкола будівництва гідроелектростанцій на Дністрі виник у зв'язку з виділенням державною компанією “Укргідроенерго” 166 млн дол і 400 млн євро (гроші міжнародних донорів) на спорудження каскаду ГЕС. На території Прикарпаття планують чотири ГЕС на Дністрі, три з яких будуть дериваційними (вода ріки відводиться у спеціальну трубу, розганяється в ній і крутить турбіну).
“Дністер з швидкоплинної річки перетворився б у каскад ставків, – каже Галабала. – Довго можна говорити про зникнення риби, наслідки для туризму, глобальний вплив на екологію і мінімальний економічний ефект…”
Екологічні активісти пропонують притягнути посадовців Мінекології, а також Тернопільської та Івано-Франківської облдержадміністрацій до кримінальної відповідальності за наміри збудувати каскад ГЕС на верхньому Дністрі. Екологи вважають це підготовкою до вчинення злочину, який кваліфікується як “умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду”. Джерело: versii.if.ua