ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Науковці: смартфони спричиняють у підлітків депресію, тривожність та безсоння. Відео

Сучасне суспільство, безумовно, залежне від смартфонів. Цим фактом уже нікого не здивуєш. Але нові дослідження вказують на ризики психічного здоров’я підлітків. Як з’ясували вчені Королівського коледжу у Великій Британії, надмірне сидіння зі смартфоном або залежність від нього може спричиняти тривожність, депресію та безсоння.

Загалом провели два дослідження. В одному опитали 657 підлітків віком від 16 до 18 років, а в іншому протягом чотирьох тижнів обстежили 69 дітей віком від 13 до 16 років.

«Утрата контролю над користуванням, верховенство смартфона в їхньому житті, тобто вони проводять час у своєму смартфоні замість інших занять чи сну, і роблять це попри усвідомлення шкоди», – зазначає Нікола Калк, співавторка дослідження.

За словами авторів дослідження, є зв’язок між рівнем залежності та серйозністю проблем із психічним здоров’ям.

«Ті, у кого була залежність від смартфона, удвічі частіше страждали від тривожності та втричі частіше — від депресії», – пояснює Нікола Калк, співавторка дослідження.

Водночас існує відмінність між залежністю та просто часом, проведеним зі смартфоном. У першому випадку частіше розвивається депресія, а в другому — безсоння. Автори дослідження зазначають, що їхні відкриття можуть призвести до того, що смартфони можуть визнати небезпечними для підлітків.

Відео РАЇ: