ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Рожнятівщині мешканці самотужки встановили пам’ятний хрест, як вшанування пам'яті полеглим повстанцям

У селі Топільське Рожнятівського району люди власним коштом виготовили пам’ятний хрест загиблим повстанцям. Днями хрест освятили.

На пам’ять про трагічні події 1948 року жителі села Топільське встановили хрест полеглим повстанцям, пише УПА-Перегінськ. 

Місцевий мешканець Ярослав Бойчук вирішив вшанувати загиблого “Митаря” та його дружину “Марту”, а також підпільницю “Тетяну”, яка загинула разом із ними.  Ініціативу підтримали жителі села. Люди зібрали кошти, виготовили та встановили пам’ятний хрест поблизу мсця загибелі упівців, а місцева молодь допомогла впорядкувати місце довкола.

У Топільскому пам’ятають, що у 1948 році загинуло 15 підпільників. Серед них – Володимир Лівий “Митар” – референт СБ Карпатского крайового проводу ОУН, його дружина Цимбаліста Дарія “Марта” – друкарка референтури СБ Карпатского крайового проводу ОУН. У подружжя було дві доньки, яких таємно виховали після їхньої загибелі як своїх місцеві жителі. 

Минулої неділі відбулося освячення хреста. Після панахиди у церкві майже все село колоною вийшло на місце загибелі повстанців. 

Завідувач історико-меморіального музею Степана Бандери  Степан Лесів розповів, як проходила облава.

Завершили вшанування виконанням повстанських пісень. 

Читайте також: Там у лісі, де стояли повстанці. РЕПОРТАЖ | Коломия


На Прикарпатті вшанували подружжя повстанців УПА, які загинули за Україну 1
На Прикарпатті вшанували подружжя повстанців УПА, які загинули за Україну 2
На Прикарпатті вшанували подружжя повстанців УПА, які загинули за Україну 3